Linkuri accesibilitate

Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general, după 2 ani de suspendare


Alexandr Stoianoglo a devenit procuror general în noiembrie 2019 și a fost suspendat din funcție pe 5 octombrie 2021.
Alexandr Stoianoglo a devenit procuror general în noiembrie 2019 și a fost suspendat din funcție pe 5 octombrie 2021.

Președinta Maia Sandu a semnat decretul cu privire la demisia lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) înaintată încă în mai 2022.

„Având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”, a explicat Președinția.

CSP a propus ca procurorul general să fie demis după ce o comisie specială i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”.

Stoianoglo a fost numit în funcție în noiembrie 2019, în urma unui concurs public, și a fost suspendat pe 5 octombrie 2021, când CSP a permis ca el să fie cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Trei din aceste dosare au ajuns deja în instanță. Stoianoglo se declară nevinovat și susține că dosarele sale ar fi fabricate de guvernarea PAS și Maia Sandu, iar evaluarea ar fi fost organizată pentru a-l înlătura de la conducerea Procuraturii Generale. El a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând că a fost reținut și suspendat din funcție ilegal.

Pe parcursul ultimilor 2 ani, interimatul funcției de procuror general a fost asigurat de Dumitru Robu și Ion Munteanu.

XS
SM
MD
LG