Linkuri accesibilitate

Un grobian activist


Profesorul Alexandru Călinescu
Profesorul Alexandru Călinescu

Intervenții penibile, de o vulgaritate respingătoare, de la tribuna Parlamentului.

Alexandru Călinescu: PSD si declarațiile anti-europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Poate că nu m-aș fi oprit la scandaloasele declarații ale deputatului Nicolae Bacalbașa dacă ele nu s-ar înscrie într-o serie mai lungă și dacă n-ar fi reprezentative pentru un mod de gândire tot mai răspândit și tot mai agresiv. Așadar, deputatul social-democrat Nicolae Bacalbașa a spus acum câteva zile că țările mari din Uniunea Europeană sunt „stăpânii noștri care ne călăresc”, că dna Angela Merkel este „führerul feminin al Germaniei”, că străinii ne țin „ca pe niște căței […] cu nasul în rahat”, că MCV (Mecanismul de cooperare și verificare) este o „golănie ordinară”, că, în fine, președintele Klaus Iohannis este „un provocator profesional, infiltrat de străini pentru a batjocori poporul român”. Nu au lipsit atacurile la multinaționale și nici stigmatizarea poporului german care ar fi fost, până în 1970 (?), în proporție de 70%, pro-hitlerist.

Cine este, de fapt, personajul care debitează, cu nonșalanță, asemenea aiureli? Medic anestezist, Bacalbașa a fost o vreme purtător de cuvânt al Spitalului Județean Galați, făcându-se remarcat printr-un umor cu totul îndoielnic dar apreciat, pare-se, în anumite medii. Văzând că are succes, a intrat în politică, a fost consilier județean iar între 2012-2016 a devenit chiar președintele Consiliului Județean Galați. În această calitate și-a permis, în campania de la alegerile prezidențiale din 2014, să afirme că Iohannis nu este „român”, citând niște versuri de Eminescu cu nefericite rezonanțe în context. Doi ani mai târziu a ajuns (ca o răsplată ?) deputat PSD și a avut, de la tribuna Parlamentului,mai multe intervenții penibile, de o vulgaritate respingătoare. Partidul i-a dat chipurile, o sancțiune dar omul și-a văzut mai departe de ale lui.

Un personaj ca Nicolae Bacalbașa există fiindcă partidul din care face parte îi permite aceste grave derive. Și cum să nu i le îngăduie dacă liderii PSD practică ei înșiși discursul anti-occidental și anti-european, dacă ieșirile triviale, sexiste s-au banalizat, dacă Dragnea și ai lui aruncă în permanență vina pe ceilalți – străini, opoziție, bănci, justiție, multinaționale etc. Nicolae Bacalbașa este exponentul, grosolan și grotesc, al unei ideologii ce mizează pe naționalism, populism și xenofobie, o ideologie pe care actuala guvernare o socotește aducătoare de voturi, ignorând posibilele ei consecințe nefaste.

Previous Next

XS
SM
MD
LG