Linkuri accesibilitate

Alexandru Ciolac: „În oraș persistă haosul, generat de părerea greșită a multor șoferi”


Un interviu cu coordonatorul mișcării civice StopHam Moldova.

Alexandru Ciolac este coordonatorul mișcării civice StopHam Moldova, creată în urmă cu șase ani după modelul rusesc. Activiștii sesizează și fac publice încălcări din traficul rutier, organizează acțiuni de sensibilizare și informare, inclusiv lipesc pe mașinile parcate neregulamentar abțibilduri cu mesajul „parchez cum vreau, nu-mi pasă de voi”, așa cum ne-a precizat el în interviu acordat corespondentei noastre.

Cu Alexandru Ciolac (StopHam) despre trafic și deliciile parcării la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:21 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pe o scară de la 1 la 10, cât de gravă este situația în țară la capitolul nereguli în traficul rutier?

Alexandru Ciolac
Alexandru Ciolac

Alexandru Ciolac: „Dacă ar fi să apreciez situația de pe drumurile din Moldova pe o scară de până la 10, cred merită un 6 bun. Indiferent de criticile societății, totuși autoritățile municipale cât de puțin, dar lucrează la îmbunătățirea infrastructurii, se amenajează parcări de-a lungul străzilor centrale, de exemplu pe Ștefan cel Mare, Negruzzi, Alecsandri. Da, aceste parcări sunt insuficiente, dar ele există totuși.

Pe de altă parte, mai mult de nota 6 nu pot da, pentru că în oraș persistă haosul, generat de părerea greșită a multor șoferi că Primăria este obligată să amenajeze parcări pentru toți, deși acest lucru este ireal. Nu există o astfel de practică în nici o capitală din lume. Mașini sunt foarte multe.”

Europa Liberă: Activiștii din grupul Stopham sunt cunoscuți că luptă cu șoferii nedisciplinați care parchează automobilele neregulamentar. Care este reacția la acțiunile voastre?

Alexandru Ciolac: „Din fericire, majoritatea șoferilor înțeleg că nu se permite conducerea și parcarea pe trotuare și au o atitudine înțelegătoare la îndemnurile noastre de a parca regulamentar. Întâlnim și conducători care se cred mai presus de lege și consideră că lor totul le este permis. Dacă să dăm cifre, noi am evaluat că aproximativ 70 de procente ne înțeleg și ne susțin. Restul fie sunt indiferenți, fie sunt categoric împotriva acțiunilor noastre.”

Europa Liberă: Dar pe Internet, unde publicați videourile cu încălcări?

Alexandru Ciolac (dr.), și colaboratorii săi
Alexandru Ciolac (dr.), și colaboratorii săi

Alexandru Ciolac: „Reacția este una foarte pozitivă, nu în zadar grupul nostru Stopham Moldova de pe Facebook are în jur de 100 de mii de abonați. Oamenii scriu, comentează, sunt foarte activi, pentru că problemele reflectate de noi sunt reale și îi afectează pe toți. Le sunt foarte recunoscător anume lor pentru că ne ajută să mediatizăm problemele, să avem impact și, da, adesea funcționarii reacționează la solicitările noastre.”

Europa Liberă: Dacă v-ați uita din perspectiva șoferilor, care sunt principalele neajunsuri?

Alexandru Ciolac: „Pentru mine nu există problema parcărilor. Înțeleg că sună ciudat, dar într-adevăr este așa, eu întotdeauna găsesc loc de

Ce nu-mi place este calitatea drumurilor, sunt foarte proaste...

parcare. De ce? Pentru că întotdeauna îmi planific deplasările și cunosc orașul. Ce nu-mi place este calitatea drumurilor, sunt foarte proaste și deseori mă enervez din acest motiv, trebuie să cheltuiesc mulți bani pentru reparația mașinii. Ca șofer, mă irită și pietonii care traversează strada în locuri interzise. Aceste persoane își pun în pericol nu doar propria viață și a apropiaților, dar le creează probleme și șoferilor. Se cunosc nu puține cazuri când șoferii au fost trași la răspundere din cauza pietonilor care treceau strada neregulamentar.”

Europa Liberă: Persoanele cu spirit civic au posibilitatea să informeze online autoritățile despre încălcările auto trimițând fotografii sau înregistrări video. Am sesizat pe Internet mulți nemulțumiți de reacțiile oficiale. Din experiența dumneavoastră, am văzut că tot folosiți acest instrument, cât de eficient este? Mai degrabă încurajează sau taie elanul cetățenilor?

Alexandru Ciolac: „Probabil vă referiți la proiectul „Ideea ta contează”. Când l-au lansat, noi atât de mult ne-am bucurat. Într-adevăr aceasta este o inițiativă foarte bună, dar cu timpul au apărut probleme, pentru că poliția, doar în baza unei fotografii, nu poate demonstra în judecată că a avut loc o încălcare. În prezent, ca să fie penalizată persoana care a parcat incorect, trebuie să mergi la poliție și să depui cerere. Este comod? Nu, nu este.

Din păcate, din punct de vedere juridic, doar așa este corect. Da, această inițiativă nu a fost gândită până la capăt. Acum au lansat un alt proiect, adevărat că versiunea beta, sunt mai precauți, prin faptul că indici anonim pe hartă o încălcare. Chem toate persoanele cu spirit civic care doresc să obțină pedepsirea, să meargă până la capăt, să nu abandoneze la jumătate de cale.”

Europa Liberă: În astfel de situații, în care nu este un singur vinovat, cum facem să corectăm lucrurile, cu bâta, punem amenzi?

Alexandru Ciolac: Majorarea amenzilor tot nu schimbă situația. Din păcate, așa este. Poate că și schimbă, dar un procentaj mic. Pentru ca

Oamenii trebuie să înțeleagă că încălcările lor sunt chiar în detrimentul lor...

lucrurile să se schimbe în bine în țara noastră e nevoie de timp, de 5-10 ani. Oamenii trebuie să înțeleagă că încălcările lor sunt chiar în detrimentul lor. Atunci când un individ parchează neregulamentar la Buiucani, ar trebui să admită că cineva poate parca exact așa la Botanica și să-i blocheze trecerea soției sale și copilului. Toate aceste probleme sunt legate între ele.

XS
SM
MD
LG