Linkuri accesibilitate

Alexandru Flenchea despre poziția Tiraspolului: Vreți electricitate, furnizați-ne gaze


Podul peste Nistru între Râbnița și Rezina.
Podul peste Nistru între Râbnița și Rezina.

Fostul vicepremier pentru reintegrare spune într-un interviu pentru Europa Liberă că recenta declarare a „stării de urgență” în economie de către liderii de la Tiraspol vizează mai puțin locuitorii din regiunea transnistreană, având ca țintă autoritățile de la Chișinău.

„Dacă vreți energie electrică în continuare, găsiți-ne și furnizați-ne gaze naturale”, ar fi în interpretarea lui Alexandru Flenchea mesajul transmis Chișinăului prin deciziile din 20 și 21 octombrie ale autorităților de la Tiraspol.

Anunțată inițial de liderul transnistrean Vadim Krasnoselski iar apoi confirmată de deputații regiunii nerecunoscute, starea de urgență în economie a fost introdusă pe fundalul unei reduceri a livrărilor de gaze naturale rusești de către concernul rus Gazprom.

Măsura a fost explicată la Tiraspol prin „apariția unei crize economice generale severe, exprimată prin scăderea critică a producției” după ce principalele două uzine ale regiunii, cea metalurgică și cea de ciment situate la Râbnița, și-au sistat activitatea din cauza deficitului de gaze. Gazele naturale disponibile au fost direcționate către centrala electrică de la Cuciurgan (MGRES) pentru producerea de curent electric.

Pentru Alexandru Flenchea, faptul că autoritățile separatiste au stopat atât de ușor activitatea celor două mari uzine arată că supraviețuirea economică a regiunii depinde de altceva – de livrările de curent electric pe malul drept al Nistrului.

„Grosul veniturilor în regiunea transnistreană vine din banii pe care îi plătesc consumatorii de pe malul drept al Nistrului prin factura la lumină”, spune fostul vicepremier. Dar „această afacere” mergea doar când autoritățile de la Tiraspol puteau folosi „gratis” gaze naturale furnizate de Gazprom prin intermediul Moldovagaz”.

Fostul vicepremier spune că Federația Rusă a mai lăsat în trecut fără gaze naturale regiunea transnistreană, în timpul așa numitului „război al gazelor” între Moscova și Kiev din iarna 2009-2010, iar acest lucru arată că nu ar avea vreo problemă să „sacrifice” Tiraspolul, dacă poate atinge astfel un obiectiv mai important.

Alte declarații pe scurt:

  • Despre interdependența sistemelor electrice din stânga și dreapta Nistrului: Sistemul electroenergetic al regiunii transnistrene este atât de integrat cu cel al Republicii Moldova și Ucrainei, încât nu poate funcționa izolat. Este un circuit integru închis, care cuprinde tot sistemul electroenergetic de pe ambele maluri ale Nistrului, dar și sistemul electroenergetic al regiunii Odesa. Dacă oricare dintre aceste elemente este scos din sistem, atunci cade întregul sistem. Nu este nici în interesul lor [n.r. al celor de la Tiraspol] ca malul drept să nu mai aibă deloc energie electrică.
  • Despre criză ca șansă pentru reunificare: Această interdependență care se manifestă nu doar în plan energetic, dar și economic și umanitar, este ceea ce ține cele două maluri timp de 30 de ani în stare de pace, nu de război. Această interdependență lasă mereu deschisă fereastra de oportunitate pentru reintegrare, spre deosebire de multe alte zone cu conflicte doar aparent similare (...). Această situație de criză regională reprezintă o șansă de reunificare, dacă războiul nu va escalada pe tot continentul și dacă nu va exista o criză socială la nivelul întregului continent.
  • Moscova și atitudinea față de regiunea transnistreană: Moscova sacrifică ușor orice, atunci când are un obiectiv mai mare în față, cu atât mai mult că au existat precedente. În așa-numitul război al gazelor între Moscova și Kiev, din iarna 2009-2010, Gazprom și Federația Rusă au mai lăsat Transnistria fără gaze naturale, timp de aproape două săptămâni. Locuitorii din stânga Nistrului înghețau la propriu, cei de pe malul drept luau gaze din Ucraina, care a compensat scăderea presiunii din conducte. Moscova nu a ezitat nicio clipă să sacrifice Transnistria, de dragul unei mize mai mari - sistemul de transport de gaze din Ucraina. În actualele condiții, Moscova nu sacrifică neapărat Transnistria. Acum, stânga Nistrului este aprovizionată cu gaze naturale, însă malul drept se pare că a rămas fără gaze, pentru că cea mai mare parte din puținul pe care îl primim îl lăsăm în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, ca să mai primim energie electrică.
  • Planurile Rusiei pentru Republica Moldova: Moscova, în actualele condiții și în actualul context internațional, nu are un plan separat pentru R. Moldova, care este o miză mult prea mică și neînsemnată. Trebuie să privim la imaginea în ansamblu, la jocul pe care îl face Vladimir Putin pentru a atrage Statele Unite în discuții, pentru a reîmpărți lumea. Într-un astfel de joc, R. Moldova nu este decât o victimă colaterală.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG