Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi a fost avertizat că a te îmbolnăvi în închisoare în Rusia poate fi fatal


 Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

Politicianul întemnițat rus din opoziție, Alexei Navalnîi, a confirmat că suferă de dureri puternice de spate, spunând că autoritățile penitenciare nu fac „nimic” ca să-i rezolve problema și că a fost avertizat că a te îmbolnăvi la închisoare în Rusia poate fi fatal. „Odată Mihail Hodorkovski, care a fost întemnițat 10 ani, mi-a spus: cel mai important lucru este să nu te îmbolnăvești acolo”, a spus Navalnîi într-un mesaj pe Instagram, la 26 martie.

Navalnîi, care are 44 de ani, este încarcerat la Colonia Corecționalp Nr. 2, cam la 100 km de Moscova. Închisoarea este cunoscută ca unul din cele mai dure penitenciare din Rusia.

Postarea lui Navalnîi vine la o zi după ce avocații politicianului au informat că clientul lor suferă foarte mult și se teme pentru viața sa, contrazicând o declarație a autorităților penitenciare ruse care spunea că Navalnîi are o stare a sănătății „satisfăcătoare”.

Navalnîi se afla într-o stare extrem de nefavorabilă

Vorbind la televiziunea Dozhd după ce l-a vizitat pe Navalnîi în închisoare ieri, avocata Olga Mihailova a declarat că apelurile formulate de echipa sa juridică pentru ca opozantul să primească tratamentul necesar pentru afecțiunile sale au fost ignorate timp de patru săptămâni. Mihailova a spus că Navalnîi se afla într-o stare „extrem de nefavorabilă", suferind de dureri de spate severe și probleme cu piciorul drept care „practic l-au scos din funcție".

Anterior, susținători ai activistului anti-corupție au spus că sunt îngrijorați de deteriorarea stării sale de sănătate și ca nu li s-a permis avocaților săi să îl viziteze in detenție.

Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) a declarat ieri agenției de știri Interfax că un control medical de rutină al deținuților din închisoarea unde este deținut Navalnîi a fost efectuat în ziua precedentă, și ca starea sa de sanatate ar fi „satisfăcătoare”.

„Acum suntem cu adevărat îngrijorați”, a scris Fundația Anticorupție Navalnîi pe Twitter. „Chiar și Serviciul Federal al Penitenciarelor nu poate considera starea lui Navalnîi bună”.

Un alt avocat al lui Navalnîi, Vadim Kobzev, a declarat că, după ce „în cele din urmă” a ajuns să-l vadă pe Navalnîi, situația a devenit rapid clară că nu numai că nu este tratat corespunzător, „dar este în curs o strategie deliberată pentru a-i submina sănătatea”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG