Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „În alegerile locale sunt mai importante ratingul, respectul față de o persoană, indiferent de partid”


Reforma justiției, orientarea politicii externe și cum alegerile locale, toate sunt momente care testează rezistența coaliției PSRM - Blocul Acum.

Ultimele sondaje de opinie arată că la Chișinău va fi o luptă strânsă între candidatul Socialiștilor, Ion Ceban și candidatul Blocului Acum, Andrei Năstase. Sociologii dar nici electoratul nu se pot decide între cei doi.


Până pe 20 octombrie, când au loc alegerilor locale care vor testa, și ele, voința politicienilor din noua majoritatea de a ține coaliția PSRM - Blocul ACUM în viață. Valentina Ursu a stat de vorbă cu analistul politic Alexei Tulbure.

Analistul Alexei Tulbure despre miza alegerilor locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:35 0:00
Link direct


Europa Liberă: Mai mulți analiști, experți sunt de părere că alegerile generale din 20 octombrie sunt importante, pentru că ele vor fi un test pentru noua guvernare. Poate provoca scrutinul tensiuni în rândurile coaliției sau din contra s-o consolideze?

Alexei Tulbure: „Ar fi bine să se întâmple al doilea lucru, să consolideze această coaliție și alegerile să nu fie o încercare ce va pune capăt acestei alianțe, pentru că sarcinile sunt foarte serioase în fața majorității parlamentare și a Guvernului și lucrul trebuie să continue - lucrul de dezoligarhizare, de normalizare a situației în diferite domenii.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, testul acesta e mai mult valabil pentru Chișinău sau pentru întreaga Republică Moldova, ținând cont că totuși urmează să fie aleși aproape 900 de primari și foarte mulți consilieri locali și raionali?

Alexei Tulbure: „Este valabil pentru întreaga țară, bineînțeles, pentru că după alegeri se va începe procesul de formare a coalițiilor și ar fi bine aici să nu se întâmple niște lucruri care vor duce la amplificarea tensiunilor între aceste două componente principale ale alianței. Asta nu înseamnă că în consiliile raionale, municipale, orășenești, sătești neapărat trebuie să se creeze coaliții dintre PSRM și ACUM sau Platforma DA și PAS ș.a.m.d., încă coalițiile locale care vor fi create trebuie să înțeleagă că conlucrarea bună cu actualul Guvern, cu actuala majoritate, dacă se va păstra, asta este o condiție sine qua non pentru dezvoltarea localității, a regiunii respective.”

Europa Liberă: Politicienii de la putere au promis să renunțe la geopolitică. Dacă cei care sunt la guvernare abandonează geopolitica, ceilalți concurenți pot să folosească din plin acest subiect și poate rămâne un exercițiu?

Semnarea acestui nou acord între PSRM și ACUM a arătat încă o dată că componentele alianței sunt gata să renunțe în cel mai serios mod și la lexicul geopolitic, dar și la abordările geopolitice în activitatea practică.


Alexei Tulbure: „A fost o izbucnire a acestor manifestări geopolitice, declarații ș.a.m.d. la sfârșitul lunii august în legătură cu zilele de 23 și 24 august, însă chiar și semnarea acestui nou acord între PSRM și ACUM a arătat încă o dată că componentele alianței sunt gata să renunțe în cel mai serios mod și la lexicul geopolitic, dar și la abordările geopolitice în activitatea practică. Ceilalți? Da, noi urmărim în zona candidaților unioniști, posibil în partea stângă pro-rusă vor fi anumite manifestări, însă eu constat cu satisfacție că acești candidați care încearcă să folosească geopolitica în campania electorală sunt marginalizați și se află la periferia procesului politic, cel puțin în Chișinău, văd că aici șanse pentru victorie acești candidați nu au.”

Europa Liberă: Pentru Chișinău, 21 de candidați e mult, e puțin, dezbinare, interese?

Alexei Tulbure: „Eu cred că asta-i bine. Că sunt mulți e un indice al demonopolizării politice, într-un fel. Și în comentarii experții și politicienii spuneau: „Dar de ce ne trebuie nouă atâtea partide, atâția candidați?” și toți au această pornire, aspirație de a limita participarea oamenilor, organizațiilor la procesul politic printr-o formă sau alta. De exemplu, Legea cu privire la organizațiile social-politice este foarte restrictivă la noi. Ca să înregistrezi un partid, trebuie să aduni mii de semnături, ceea ce nu-i prea europenește și democratic. Eu, invers, cred că cu cât mai mulți participă, cu atât e mai bine. Acesta este un indicator al sănătății politice a societății. Deci, pot să participe și 121.

La noi dreapta, stânga sunt nu doctrinare, dar sunt interpretabile.”


Da, asta adaugă de lucru consiliilor electorale, dar, mă rog, așa-i democrația, aici nu poți schimba nimic. Altă treabă e că noi deja vedem că sunt doi pretendenți din Chișinău care pot avea rezultatele scontate în aceste alegeri. Și, mă rog, tradițional confruntarea sau competiția se produce între un candidat convențional de stânga și altul convențional de dreapta. Spun convențional, pentru că la noi dreapta, stânga sunt nu doctrinare, dar sunt interpretabile.”

Europa Liberă: Exponenții curentului unionist ar putea înclina balanța în capitală, când e vorba despre alegerea primarului general de Chișinău?

Alexei Tulbure: „În opinia mea, acum se produce un proces de discreditare totală a curentului acesta ideologic – unionismul – cel puțin în Chișinău, pentru că argumentele cu care vin acești candidați nu sunt serioase. Și multe din ele sunt de neînțeles. Atunci când iese cineva și spune că „noi suntem împotriva coaliției cu stânga, pentru că noi altceva am promis și asta nu-i bine”, fără să explice cum fără această coaliție să eliberezi țara de un regim mafiot sau atunci când avem candidați unioniști care demonstrează o incapacitate deplină de a se înțelege, de a înainta un candidat unic, de a elabora o platformă unică, deci este un proces de discreditare a acestui curent. Eu nu cred că unioniștii pot schimba ceva în mersul campaniei și va câștiga acela care va câștiga – fie Ceban, fie Năstase – în Chișinău.


Aceștia sunt doi candidați cu șanse reale pentru victorie. În alte localități trebuie de văzut. Știți, specificul alegerilor locale... Pe de o parte, toată lumea spune că sunt o hârtie de turnesol, un test pentru alegerile parlamentare sau pentru starea, ratingurile partidelor, pe de altă parte, noi știm că în alegerile locale deseori sunt mai importante autoritatea, ratingul, respectul față de o persoană concretă, indiferent din ce partid sau forță politică face parte. Deci, aici noi o să avem încă surprize. În zona de nord și de sud o să avem victoria partidelor pro-ruse, asta e absolut evident; în centru vom vedea ce se va întâmpla. Modelul și comportamentul electoral de la independență încoace, iată-s 28 de ani, nu se prea schimbă. Noi avem nordul, avem sudul care tradițional votează pentru așa-numita stângă moldovenească și avem centrul care votează pentru partidele de dreapta sau partidele pro-românești, pro-europene, preponderent. Bineînțeles, sunt și excepții.”

Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. prezența, comportamentul reprezentanților opoziției parlamentare și extraparlamentare în acest scrutin local și mă refer, în primul rând, la cele două partide din Parlament – Partidul Democrat, care și-a ales un nou lider și care promite să aibă mulți candidați la aceste alegeri locale, dar și Partidul „Șor”, care și-a lansat campania electorală pentru locale? De când a plecat din țară, liderul Ilan Șor comunică mai mult cu colegii de partid și cu alegătorii prin intermediul unor înregistrări video. Vorbim mai întâi de opoziția din Legislativ. Cum vi se pare comportamentul ei?

Alexei Tulbure: „Dar mie mi se pare că aceste alegeri trebuie să pună capăt dominației artificiale, antidemocratice a Partidului Democrat, care a capturat autoritățile publice locale prin șantaj, prin amenințări, undeva și prin corupție au atras de partea lor primari, consilieri ș.a.m.d.


Deci, acest scrutin trebuie să plaseze Partidul Democrat acolo unde îi este locul. Eu cred că ei nu pot pretinde nici la cei 200 de primari pe care i-au avut inițial, după alegerile din 2015. Partidul Democrat este un partid totalmente discreditat și cel care va merge sub flamura acestui partid, fie la parlamentare, în cazul nostru – în alegerile locale – are numai de pierdut din asta. Ei vor încerca poate să propulseze anumiți oameni ca independenți ca pe urmă aceștia să se declare susținători ai Partidul Democrat, dar vă spun că Partidul Democrat va înceta să fie o forță dominantă sau o forță serioasă după acest scrutin. Deci, acest scrutin va pune capăt acestei popularități umflate a Partidului Democrat. În ceea ce ține de partidul lui Șor, eu în genere nu cred că acesta-i un partid, acesta-i o făcătură, un satelit al Partidului Democrat, care a fost creat pentru a face anumite lucruri, a ataca oponenții Partidului Democrat, a crea o rezervă pentru Partidul Democrat și avea sens acest partid numai atunci când exista regimul Plahotniuc, pentru ca Plahotniuc să aibă spațiu de manevră, folosind deputații Partidului „Șor” în Parlament, primarii lor și autoritățile publice locale aflate sub steagul acestui partid.


Eu cred că acest partid în genere nu poate pretinde la ceva și ar fi bine ca până la scrutin Procuratura, justiția să-și spună foarte clar cuvântul în cazul liderilor acestui partid și asta, de fapt, se referă și la cei din PD.”

Europa Liberă: Și despre opoziția extraparlamentară – ne referim la PLDM, PL, PPEM, PNL, „Democrația acasă” – ce șanse au aceste partide ca să câștige mandate în scrutinul local?

Alexei Tulbure: „Șansele lor sunt infirme și nu contează în ecuația generală politică din Republica Moldova. Asta nu înseamnă că ei nu pot obține un post de primar sau câțiva consilieri undeva, însă noi nu avem acum o opoziție extraparlamentară care poate conta serios în calculele și ecuațiile politice din țara noastră. De fapt, îmi cer scuze, unul din partidele extraparlamentare – „Partidul Nostru”, partidul lui Renato Usatîi – are șanse să câștige Primăria Bălți și să câștige anumite mandate în câteva localități de la nordul țării. Nu știu cum prin alte zone ale țării, dar la nord acest partid poate să înregistreze rezultate bune. Deci, asta-i unica forță extraparlamentară care poate pretinde la ceva, în opinia mea, în acest scrutin.”

Europa Liberă: De obicei se zice că se cheltuiesc foarte mulți bani și nu neapărat toți sunt declarați la CEC, așa cum se cere. Credeți că de această dată sumele investite pentru campania electorală ar putea să fie mai modeste din moment ce unii despre care se zicea că au bani mulți puteau să cumpere votul, mandatul?

Alexei Tulbure: „Eu cred că ele trebuie să fie mai mici. Cel puțin, toate sumele acum pot fi verificate, deci devin verificabile și în cazul în care proveniența lor nu este legală sau nu poate fi probată atunci candidații respectivi, forțele respective pot fi excluse din cursă. De aceea, eu cred că acest proces general de normalizare, dar eu fac parte dintre acei care cred că lucrurile greu, dar oricum mișcă în direcția corectă, deci acest proces de normalizare creează condiții și pentru normalizare în ceea ce ține de finanțarea candidaților în campaniile electorale.”

Europa Liberă: Și nu vor mai fi folosite pomeni electorale, nu se va mai încerca coruperea alegătorilor, aleșilor?

Alexei Tulbure: „În cazul în care aceste lucruri vor fi sancționate, ele vor înceta să mai aibă loc. Deci, e foarte simplu. În cazul în care autoritățile vor fi în stare să asigure legalitatea procesului, nu vor fi pomeni electorale; în cazul în care se vor imita anumite procese, atunci clar că lumea va umbla cu pachete, cu varză, cu cartofi, cu bani poate. Nu știu cine acum este în stare să umble cu bani, poate socialiștii, dar, dacă nu vor fi sancționați, vor fi pomeni; vor fi sancționați, nu vor fi pomeni.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG