Linkuri accesibilitate

„Alfabetizarea digitală” și lupta cu cozile la ghișee


Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor din comuna Lozova, raionul Strășeni, a fost recent inaugurat
Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor din comuna Lozova, raionul Strășeni, a fost recent inaugurat

Lilian Botnaru, primarul comunei Lozova, raionul Strășeni, localitatea în care a fost deschis primul Centru Unificat de Prestare a Serviciilor, pe scurt CUPS, ne spune cât sunt de utile programele desfășurate cu ajutorul Centrului: „Este ca și cum ai accesa paginile de socializare. Dacă folosiți Facebook sau Odnoklassniki, le spun oamenilor de pe-aici, atunci o să vă descurcați și în cazul acesta, accesând serviciile publice care sunt puse la dispoziția dumneavoastră,” spune Lilian Botnaru.

„Alfabetizarea digitală” și lupta cu birocrația
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:24 0:00

Acesta este un proiect realizat de Agenția de Guvernare Electronică cu scopul de a-i ajuta în special pe cetățenii din zonele rurale, pentru care deplasarea fizică este un impediment, să acceseze mai ușor serviciile publice electronice puse la dispoziție de autorități.

Cetățeanul poate să vină la Centru, să acceseze acte pentru care până nu demult trebuia să facă un drum până la centrul raional

La modul practic, cele 17 centre deschise pe întreg teritoriul țării reprezintă încăperi dotate cu calculatoare. Aici cetățenii au posibilitatea să învețe, cu ajutorul operatorilor, cum să solicite online diferite acte necesare lor. „Cetățeanul poate să vină la Centru, să acceseze acte, pentru care până nu demult trebuia să facă un drum până la centrul raional, cheltuind timp și bani. Noi avem un specialist angajat, lucrează opt ore, de la 8 până la ora 17:00. Sunt două calculatoare. Avem un calculator care este pentru operator, al doilea calculator este pentru cetățean. Acesta poate concomitent, sub ghidajul specialistului, să lucreze independent la calculator și să facă pas cu pas ce îi dictează operatorul. Cetățeanul poate să experimenteze pe viu acest lucru.” -explică primarul Botnaru, care adaugă că a solicitat și el în premieră unele servicii online, iar întregul proces a durat puțin și nu a fost deloc complicat.

Sediul Centrului Unificat de Prestare a Serviciilor
Sediul Centrului Unificat de Prestare a Serviciilor

Printre serviciile pe care cetățenii le pot solicita prin intermediul CUPS se numără: eliberarea extraselor de pe actele de stare civilă sau de proprietate, depunerea online a cererilor, verificarea statutului cererii privind reexaminarea pensiei, cereri pentru îndemnizații, alocații, programarea pentru un anumit serviciu sau ridicarea documentelor, achitarea plăților pentru serviciile publice;

În prima fază, la dispoziția cetățenilor sunt puse o serie de servicii publice prestate de către Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale, dar ulterior vor fi incluse și serviciile publice prestate de alte autorități guvernamentale.

De când am văzut că s-a deschis centru la noi, eu mă duc și-mi iau banii de acolo.

Ludmila Șoitu, clientă a centrului deschis la Lozova, spune că digitalizarea ar trebui să fie îndemânarea celor tineri și orășenilor, și că, mai ales persoanele în etate, ar trebui să învețe mai multe despre instrumentele digitale. În acest fel, susține ea, se pot economisi bani și timpul deseori pierdut așteptând la cozi imense. „Chiar dacă eu am vârsta de 67 de ani, nu-i greu deloc. Fetele tare bine lucrează, tare bine explică. Acum eu ajung la momentul când pensia mea e pe card. De când am văzut că s-a deschis centru la noi, eu mă duc și-mi iau banii de acolo. Dacă mă duceam până acum la bancă, la Casa de Economii ca să achit, eu acum mă duc și achit aici la Centru.”

„De ce să stăm buluc la centrul raional, că acolo trebuie să stai de dimineață sau trebuie să te programezi? E foarte greu, la moment s-a mai ușurat, dar cred că aici (la centru) poți să rezolvi foarte repede și foarte bine” spune Vasile Mitrea, un tânăr din comuna Lozova, care a beneficiat și el zilele trecute de serviciile oferite în cadrul Centrului din localitate.

Specialiștii CUPS, fie angajați ai primăriei locale, fie persoane recrutate prin intermediul concursurilor locale au o misiune dublă. În primul rând aceștia ajută cetățenii să acceseze serviciile de care au nevoie în format electronic. Iar în al doilea rând, promovează „alfabetizarea” digitală, din mediul rural.

Managera programului CUPS, Tatiana Sincovschi, spune că în prima etapă, în 2022, vor fi inaugurate în total 26 de astfel de centre atât în țară, cât și peste hotare. În următorul an se vor înființa încă 60 de centre. Cetățenii moldoveni aflați peste hotare se vor putea adresa la cel mai apropiat consulat alRepublicii Moldova, pentru a obține aceeași gamă de servicii, fiind ajutați de angajații Oficiului Consular.

Managera CUPS consideră că, deși există numeroase servicii online puse la dispoziția cetățenilor, numărul persoanelor care le folosesc este relativ scăzut. Cauzele principale par să fie lipsa cunoștințelor digitale și acoperirea limitată cu internet în zonele rurale. CUPS oferă șansa cetățenilor să învețe cum să acceseze servicii publice online, ca ulterior să poată face același lucru de acasă. Sau, dacă nu au internet sau echipamentul necesar, pot veni de fiecare dată la centru.

„Când veniți la Centrul Unificat de Prestări Servicii, veniți vă rog pregătiți. Luați cu dumneavoastră actele de identitate, alte acte confirmative. Dacă veniți pentru a depune o cerere de reexaminare a pensiei, luați cu dumneavoastră legitimația de pensionar sau legitimația de persoană cu dizabilități. Nu aveți origianalul-luați cu dumneavoastră copii. Este foarte important să veniți pregătiți. Și a doua rugăminte este să aveți puțină răbdare. Specialiștii au abia două săptămâni de când activează. Ei depun efort colosal ca să nu observați prea tare că este ceva nou pentru ei.” -spune Taiana Sincovschi.

Serviciile disponibile în cadrul celor 17 centre ar putea veni în ajutorul a circa 75 de mii de persoane. Câteva dintre primăriile-pioniere ale acestui proiect sunt: Lozova, Chiperceni, Colibași, Holercani, Pepeni, Peresecina, Pîrjolteni. Acțiunea de pilotare a CUPS se realizează în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul Grupului Banca Mondială, cu contribuția Guvernului Republicii Moldova și prin efortul autorităților publice locale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG