Linkuri accesibilitate

Aliații vestici discută în continuare dacă să trimită tancuri moderne Ucrainei | Luptele grele continuă


Tancuri Leopard 2 ale armatei spaniole la exercițiul NATO Silver Arrow 2022, poligonul militar Adazi, Letonia, 29 septembrie 2022.
Tancuri Leopard 2 ale armatei spaniole la exercițiul NATO Silver Arrow 2022, poligonul militar Adazi, Letonia, 29 septembrie 2022.

Aliații occidentali și-au intensificat consultările asupra trimiterii, sau nu, de armament greu modern Ucrainei, în timp e Kievul cere livrări urgente de tancuri pentru a putea face față ofensivei neîncetate a Rusiei în această țară, unde președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că situația rămâne dificilă.

Ministrul american al apărării Lloyd Austin s-a întîlnit cu omologul său german proaspăt pus în post Boris Pistorius la Berlin pe 19 ianuarie, o zi înainte ca americanul să găzduiască o reuniune a Grupului de Contact pentru apărarea Ucrainei la baza americană de la Ramstein, Germania pentru a discuta cu aliații următoarele ajutoare, inclusiv cel militar, pentru Ucraina.

„Germania rămâne unul din cei mai importanți aliați ai noștri. Aș vrea să mulțumesc guvernului german pentru tot ce a făcut ca să întărească auto-apărarea Ucrainei”, a spus Austin la începutul întrevederii sale cu Pistorius.

Se așteaptă la Austin să facă presiuni asupra lui Pistorius pentru a se permite transferarea de tancuri de fabricație germană către Ucraina, au spus oficialitățile americane.

Între timp, un grup de nouă țări, între care Marea Britanie, Polonia și Olanda au promis joi un „set fără precedent de donații”, inclusiv de tancuri de luptă, care să ajute Ucraina în conflictul său cu Rusia.

„Ne angajăm să urmărim colectiv livrarea unui set fără precedent de donații, între care și tancuri de luptă, artilerie grea, apărare aeriană, muniție și vehicule de luptă de infanterie pentru apărarea Ucrainei”, se spune într-o declarație comună.

Declarația, publicată pe site-ul guvernului de la Londra, a fost semnată de miniștrii apărării din Marea Britanie, Estonia, Polonia, Letonia și Lituania, și de reprezentanți din Danemarca, Cehia, Olanda și Slovacia, relatează Reuters.

Charles Michel la Kiev: ucrainenii „au nevoie și merită sprijinul nostru”

Pe 16 ianuarie, Volodimir Zelenski spus că așteaptă ca reuniunea de la Ramstein să aibă ca rezultat o „decizie cheie a partenerilor noștri privind livrările de arme”.

Tot pe 19 ianuarie, președintele Consiliului European Charles Michel a sosit la Kiev pentru discuții cu oficialitățile ucrainene.

„Ucrainenii luptă pentru pământul lor, pentru viitorul copiilor lor. Dar ei luptă și pentru valorile noastre europene comune ale păcii și prosperității. Ei au nevoie și merită sprijinul nostru”, a spus Chsrle Michel într-un mesaj pe Twitter.

Iritat de ritmul lent al negocierilor dintre aliați legate de livrarea de armament greu, autoritățile ucrainene i-au zorit pe aliați să grăbească trimiterea de tancuri și de sisteme de apărare antiaeriană.

„Nu avem timp, lumea nu are timp”, a spus pe Telegram șeful administrației prezidențiale de la Kiev Andrei Iermak.

„Chestiunea tancurilor pentru Ucraina trebuie închisă cât mai curând posibil, la fel și cele legate de noi sisteme e apărare antiaeriană. Plătim cu vieți ale ucrainenilor pentru această încetineală și nu ar trebui să fie așa”, a spus Iermak.

Statul Major al armatei din Ucraina a spus în buletinul său informativ de pe 19 ianuarie că trupele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore 14 atacuri rusești în regiunile Luhansk și Donețk, unde rușii au ataca cu precădere Bilohorvîka, în Luhansk, precum și Bahmut, Soledar și Avdiivka în Donețkul învecinat.

„În același timp, inamicul a lansat 25 de lovituri aeriene, și 85 de tiruri cu lansatoare de rachete”, a mai spus Statul Major, care a repetat că amenințarea cu lovituri aeriene și atacuri de rachete „rămâne ridicată pe tot teritoriul Ucrainei.

Sholz: Germania va trimite tancuri Ucrainei doar dacă și Statele Unite fac asta

Kievul a reiterat solicitarea făcută Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei, iar pe 18 ianuarie cancelarul german Olaf Scholz a spus la Davos, spunând că Berlinul va sprijini Ucraina „cât timp va fi necesar”. Dar în ciuda criticilor de la Kiev, ale unor aliați din Alianța Nord-Atlantică și ale unor membri din coaliția sa de guvernare, Sholz a refuzat până acum să trimită tancuri Leopard 2 pentru armata ucraineană.

Congresmanul american democrat Gregory Meeks, care face parte din Comisia pentru afaceri externe a Camerei reprezentanților, a declarat pentru France Presse pe 19 ianuarie că Olaf Scholz le-a spus congresmenilor americani la Davos că Germania va trimite tancuri Ucrainei doar dacă și Statele Unite fac asta, iar surse ale guvernului german au declarat pentru Reuters că Berlinul dorește ca americanii să trimită în mod specific tancuri Abrams în Ucraina.

Oficialitățile americane spun însă că Abrams nu sînt tancurile potrivite în Ucraina pentru că funcționează pe motor cu turbină [ca ale avioanelor] și folosesc extrem de mult combustibil [cherosen], iar sistemele logistice și așa încodrdate ale Ucrainei nu le pot ține în stare de funcționare pe câmpul de luptă.

Medvedev amenință din nou cu un război nuclear

Între timp, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, acum șeful adjunct al Consiliului de Securitate Națională de la Moscova, a avertizat că înfrângerea Rusiei în Ucraina ar putea declanșa un război mondial.

Medvedev, unul din principalii aliați ai președintelui Vladimir Putin, a spus pe 19 ianuarie într-o postare pe Telegram că aliații occidentali ar trebui să înțeleagă riscurile livrărilor crescânde de echipament militar Ucrainei și că o înfrângere [a Rusiei] într-un război convențional „ar putea declanșa un război nuclear”.

Întrebat despre declarațiile lui Medvedev, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că ele sunt în linie cu doctrina nucleară a Rusiei, care permite că o lovitură nucleară „când existența statului e amenințată de o agresiune cu arme convenționale contra Federației Ruse”.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin și alte oficialități ruse au amenințat în mod repetat că Rusia ar putea recurge la arme atomice.

Kievul și liderii occidentali au acuzat Moscova de „șantaj nuclear” și de „terorism nuclear” în acele declarații și în acțiunile armatei ruse în apropiere de instalațiile nucleare ucrainene pe care le-a cucerit, inclusiv la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Articol scris de redacția ucraineană a Europei Libere cu relatări Associated Press, Reuters, DPA și France Presse. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG