Linkuri accesibilitate

Alianța Vestului: pe principii occidentale, nu pe coordonate geografice (VIDEO)


Ilie Bolojan, Emil Boc, Nicolae Robu și Gheorghe Falcă, Timișoara, 8 decembrie 2018.
Ilie Bolojan, Emil Boc, Nicolae Robu și Gheorghe Falcă, Timișoara, 8 decembrie 2018.

Primarii orașelor Arad, Cluj-Napoca, Timișoara și Oradea au semnat în 8 decembrie 2018 un protocol de colaborare.

Documentul este intitulat „AVE-Alianța Vestului. O inițiativă în spiritul Declarației de la Alba Iulia”.

Alianța este extinderea proiectului numit inițial Patrulaterul Vestului, o structură colaborativă deschisă care pornește de la principii regăsite în Declarația de la Alba Iulia: dezvoltarea comunităților, libertatea de asociere a unor comunități pentru a-și folosi mai eficient resursele, putere locală și regională prin descentralizare și debirocratizare, precum și consolidarea stabilității în administrația locală.

Un accent deosebit s-a pus pe libertatea de decizie necesară pentru garantarea unei guvernări locale responsabile.

Conștienți că asocierea va genera speculații naționaliste și extermiste, edilii prezenți la Timișoara au subliniat că alianța nu s-a născut împotriva guvernului și cu atât mai puțin împotriva României.

„Inițiativa nu are legătură cu separatismul și nu pune sub semnul întrebării statul național unitar. Este un proiect pentru o României mai prosperă și respectă principiul subsidiarității”, a declarat Emil Boc primarul Clujului.

Detaliu de pe prima pagină a Protocolului de cooperare AVE
Detaliu de pe prima pagină a Protocolului de cooperare AVE

AVE, salutul roman rezultat din abrevierea Alianței Vestului, sugerează spiritul european înglobat în proiect, a subliniat primarul Aradului Gheorghe Falcă.

Documentul fondator, care va trece prin consiliile municipale spre validare la începutul anului 2019, va constitui argumentul pentru viitoarea structură juridică, o asociație cu patru membri fondatori care va putea depune proiecte direct la Bruxelles pe bugetul 2021-2027 unde se vor admite aplicații directe pentru devoltare urbană.

Ilie Bolojan, Emil Boc, Nicolae Robu și Gheorghe Falcă, Timișoara, 8 decembrie 2018
Ilie Bolojan, Emil Boc, Nicolae Robu și Gheorghe Falcă, Timișoara, 8 decembrie 2018

Prudenți, primarii experimentați ai unor orașe prospere, politicieni de dreapta cu mulți ani de administrație publică la activ, au preferat să pună în termeni diplomatici principalele lor nemulțumiri: ineficiența guvernului, incapacitatea de a administra proiecte de infrastructură, incompetența, centralismul și anacronismul întreținut al unei legislații care fac ca România să rămână unica țară UE din Europa Centrală și de Est cu o împărțire administrativ-teritorială moștenită din 1968 de la comuniști.

Dacă își iau soarta în propriile mâini, o fac pentru a face orașele mai atractive pentru investiții de anvergură și pentru a avea forța de a intra în parteneriate de durată cu Comisia Europeană.

Alianța Vestului: pe principii occidentale, nu pe coordonate geografice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00

Dealtfel, platforma semnată acum a fost prezentată în avanpremieră la Bruxelles.

„Vrem conexiuni mai bune între orașele noastre – feroviar, rutier, aeroportuar – vrem să ne interconectăm astfel încât cetățenii noștri, însumând peste cinci milioane de locuitori, să aibă facilitățile de mișcare dorite”, a argumentat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Construirea a două spitale regionale, la Cluj și la Timișoara, autostrăzile Transilvania, ViaCarpathia, Timișoara-Belgrad, stimularea economiei locale, educație conectată la viitor sunt obiectivele parteneriatului strategic al municipiilor conștiente de capacitatea lor competitivă.

Este realizabilă încă anul viitor digitalizarea administrativă, interconectarea și folosirea reciprocă a modelelor optime. Fiindcă, dincolo de proiecte pragmatice pe termen lung, Alianța Vestului se imaginează ca un generator de modele de dezvoltare, de know-how, de bune practici, fără să abandoneze competiția tradițională dintre marile orașe: o întrecere în care câștigă toată lumea. Iar dacă viziunea optimistă de azi se va înfăptui, atunci există speranța că tinerii nu vor mai părăsi România ci vor pune umărul la prosperitate acasă.

Cât de deschisă va fi alianța pentru potențiali asociați?

„Nu vrem să ne extindem de-a valma, deocamdată trebuie să ne concentrăm pe obiective concrete, să realizăm ceva și să ne convingem că asocierea e utilă”, a afirmat în concluzie primarul Timișoarei, Nicolae Robu, gazda evenimentului.

XS
SM
MD
LG