Linkuri accesibilitate

Amazonia arde, Europa cere măsuri


Incendiile din pădurile amazoniene
Incendiile din pădurile amazoniene

Cancelara germană Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Boris Johnson, președinția finlandeză a UE și-au exprimat îngrijorarea față de soarta celei mai mari suprafețe împădurite de pe planetă.

Liderii din UE și-au mărit presiunile pentru a face Brazilia să lupte hotărât împotriva incendiilor din pădurea amazoniană, insistând că ele sunt o problemă a întregii omeniri, nu una internă, cum insistă președintele brazilian populist de dreapta, Jair Bolsonaro.

Cancelara germană Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Boris Johnson, președinția finlandeză a UE și-au exprimat îngrijorarea față de soarta celei mai mari suprafețe împădurite de pe planetă, cerând ca subiectul să fie trecut pe agenda apropiatei reuniuni G7 din Franța.

Surse franceze citate de Reuters au spus că la summitul G7 de la Biarritz, de la sfârșitul săptămânii curente, vor fi discutate „inițiative concrete” pentru salvarea Amazoniei.

Incendiile din Brazilia...
Incendiile din Brazilia...

Mulțimi de sute de oameni au participat vineri la mitinguri de protest la Londra, Paris. Amsterdam și în alte capitale europene, noi adunări fiind convocate pentru sâmbătă în zeci de orașe.

Oamenii au purtat vineri pancarte pe care scria: „Opriți distrugerea acum”, „Salvați planeta”, „Vreau să intrați în panică”.

Imaginile din satelit arată că suprafețele afectate de incendii în Amazonia au crescut cu 80% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cam 2/3 din pădurea amazoniană se află pe teritoriul Braziliei.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a învinuit vineri pe omologul său din Brazilia, Jair Bolsonaro, că a mințit când s-a declarat îngrijorat de starea mediului ambiant. „Dată fiind atitudinea Braziliei din ultimele săptămâni, președintele Macron poate constata doar că la summitul G20 de la Osaka președintele Bolsonaro a mințit”, a declarat un oficial francez vineri.

Pe fondul avalanșei de proteste și avertismente internaționale, comandantul forțelor armate ale Braziliei, Edson Leal Pujol, a spus vineri că soldații brazilieni sunt gata să apere pădurea și „să respingă orice amenințare”.

Președintele Bolsonaro a spus de mai multe ori că soarta Amazoniei este o problemă internă a Braziliei, că „amestecul” extern în această chestiune ține de colonialism și chiar că incendiile ar fi puse la cale de apărătorii naturii, ca să-l pună pe el într-o lumină proastă. Bolsonaro nu crede în încălzirea globală, tolerează defrișările masive și insistă asupra „modernizării” Amazoniei.

Europenii au avertizat vineri că sunt gata să treacă la sancțiuni, dacă va fi nevoie. Franța a spus că se va opune semnării unui pact comercial al UE cu țările sud-americane (Mercosur). Iar președinția finlandeză a UE a sugerat interzicerea importurilor de carne de vită din Brazilia.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG