Linkuri accesibilitate

Ambasada SUA critică posibila „întărire” a legăturilor sârbilor bosniaci cu Rusia


Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, lKremlin, Moscova, septembrie 2022.
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, lKremlin, Moscova, septembrie 2022.

Ambasada SUA la Sarajevo afirmă că niciun guvern nu ar trebui să își extindă cooperarea cu Rusia în timp ce aceasta își continuă agresiunea în Ucraina.

Diplomatul american a făcut aceste observații ca răspuns la un comentariu al purtătorului de cuvânt al Kremlinului privind posibila consolidare a relațiilor dintre Rusia și entitatea dominată de sârbi din Bosnia-Herțegovina.

„Războiul brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a evidențiat nevoia urgentă ca toate țările din Balcanii de Vest să realizeze reforme democratice și alte reforme necesare pentru procesul de integrare în instituțiile euro-atlantice”, se arată în declarație.

Statele Unite vor fi alături de cetățenii Bosniei „în timp ce aceștia își construiesc un viitor mai prosper și mai sigur în comunitatea euro-atlantică”, se arată în comunicat.

Declarația a fost făcută la 12 mai ca răspuns la o solicitare de comentarii din partea RFE/RL, după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre o posibilă întărire a legăturilor dintre Rusia și Republika Srpska, al cărei președinte, Milorad Dodik, urmează să călătorească luna aceasta la Moscova pentru o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin.

Peskov a declarat, într-un interviu acordat ATV, un post de televiziune local din Banja Luka, centrul administrativ al Republicii Srpska, că Moscova se așteaptă ca Serbia și Republica Srpska „să nu cedeze în fața presiunilor occidentale” alăturându-se sancțiunilor comunității internaționale împotriva Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că oficialii de la Belgrad resimt o mai mare presiune occidentală pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei decât autoritățile din Republica Srpska, care întârzie punerea lor în aplicare.

Peskov a adăugat că punctul de vedere al Rusiei este că relațiile sale cu Republika Srpska „vor continua să se dezvolte, iar acestea nu vor face decât să se consolideze în toate domeniile”.

Interviul, difuzat la 10 mai, a fost înregistrat la Moscova și realizat în limba rusă.

În ianuarie 2022, Departamentul Trezoreriei SUA l-a inclus pe Dodik pe lista de sancțiuni pentru presupuse activități de corupție, acțiuni care subminează acordurile de pace de la Dayton și amenință stabilitatea Bosniei și a regiunii, în general.

ATV a fost, de asemenea, trecută pe lista de sancțiuni din cauza legăturilor sale cu Dodik, care este liderul principalului partid politic al sârbilor bosniaci, Alianța Social-Democraților Independenți (SNSD).

Într-un interviu separat difuzat de radiodifuzorul național al Republicii Srpska (RTRS) în aceeași zi cu interviul lui Peskov, Dodik a declarat că se va întâlni cu Putin la Moscova pe 23 mai.

XS
SM
MD
LG