Linkuri accesibilitate

Ambasadorul rus, convocat la Externe după investigația despre antenele de pe acoperișul ambasadei de la Chișinău


Clădirea Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, iunie 2023
Clădirea Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, iunie 2023

Ministerul moldovean de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, după publicarea unei investigații jurnalistice despre presupuse sisteme de spionaj de pe acoperișul misiunii diplomatice de la Chișinău și un atac cibernetic asupra sistemului guvernamental de comunicații.

Ministerul de Externe anunță că se află în strânsă coordonare cu alte instituții competente și că analizează natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației.

„Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru”, se arată într-un comunicat emis pe 25 iulie de Externe.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău va fi convocat „pentru a oferi clarificări și explicații”. „În funcție de dezvoltările ulterioare, autoritățile Republicii Moldova vor analiza mai multe opțiuni de reacție”, precizează ministerul.

O investigație realizată de postul Jurnal TV și publicația „The Insider” arată că Ambasada Federației Ruse de la Chișinău este dotată cu multiple sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnal la distanță. Jurnaliștii au identificat persoane care operau aceste sisteme de pe acoperișul misiunii diplomatice și care ar avea legătură cu serviciile secrete rusești.

De asemenea, potrivit investigației, în preajma summit-ului european de la Bulboaca, din 1 iunie, ar fi avut loc un atac cibernetic asupra sistemului guvernamental de comunicații. Atacul a fost confirmat de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Vasile Grădinaru, care a spus că „autoritățile au luat măsuri suplimentare de protecție”.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG