Linkuri accesibilitate

Ambasadorul SUA acuză Ungaria de politici „homofobe”


David Pressman, ambasadorul SUA în Ungaria
David Pressman, ambasadorul SUA în Ungaria

Ambasadorul SUA în Ungaria a criticat vineri politicile guvernului premierului Viktor Orban pentru că a stârnit în mod oportunist ura împotriva persoanelor gay.

„Persoanele LGBTQ sunt atacate în țări din întreaga lume, inclusiv în Ungaria”, a spus David Pressman în discursul de deschidere a festivalului anual Budapest Pride.

„A considera că vitriolul și politicile homofobe s-ar putea naște nu din convingere, ci din oportunism, nu face nimic pentru a le atenua răul", a spus Pressman. „Să te folosești de cei vulnerabili pentru a stârni ura, pentru a aduna susținători, pentru a crește numărul de voturi, nu este nimic nou în această țară - sau în țara mea, dar consecințele asupra psihicului și sănătății indivizilor, familiilor, comunităților și națiunilor sunt reale și devastatoare”, a spus el.

Dura agendă social-conservatoare a lui Orban a transformat Ungaria în ceea ce premierul naționalist numește un bastion creștin împotriva ideologiilor liberale.

Din 2019, constituția Ungariei prevede că mariajul este posibil doar între un bărbat și o femeie, iar mama este o femeie și tatăl este un bărbat. Legile au interzis efectiv cuplurilor de același sex să adopte copii și au împiedicat persoanele transsexuale să își schimbe numele sau genul în documentele oficiale. O altă lege adoptată în 2021 prin care sunt interzise „promovarea și afișarea” homosexualității în fața minorilor a stârnit furia criticilor care au spus că aceasta face o confuzie între homosexualitate și pedofilie.

„Îi provoc să-l tipărească”

Pressman a declarat că această legislație care imită o lege similară adoptată în Rusia, cu opt ani mai devreme este „ca un virus care se răspândește”.

„Atât în Rusia, cât și în Ungaria, reprimarea discursului legat de homosexualitate a fost precedată și însoțită de o închidere a spațiului pentru instituțiile independente și societatea civilă”, a adăugat el. „În această țară trăiesc homosexuali unguri, lesbiene ungurești, bisexuali unguri, transsexuali unguri și intersexuali unguri - așa cum se întâmplă în fiecare țară din lume (...) Acest lucru nu este nici produsul imperialismului cultural, nici exportul unui Occident decadent. Este pur și simplu un fapt, aici ca peste tot. Este o realitate maghiară", a mai spus el.

Aflat în funcție din septembrie anul trecut, trimisul în vârstă de 46 de ani, homosexual declarat, contestă în mod regulat oficialii guvernamentali și narațiunile pe rețelele de socializare. Acest stil combativ l-a făcut ținta atacurilor din presa pro-Orban încă din prima zi, după ce a postat pe Twitter fotografii cu soțul său și copiii lor.

Pressman a declarat că discursul de vineri a fost primul său discurs în Ungaria pe tema drepturilor LGBTQ și a provocat „instituțiile media capturate și controlate de guvern” să redea discursul pe care, de fapt, „ar trebui să îl tipărească integral”. "Îi provoc să-l tipărească", a spus el.

XS
SM
MD
LG