Linkuri accesibilitate

Ambasadorul SUA la Moscova: O incursiune în Ucraina ar avea efecte devastatoare pentru Rusia


Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan

Într-un interviu acordat publicației Wall Street Journal, ambasadorul american în Rusia, John Sullivan a arătat că apropiatele convorbiri ruso-americane sunt menite să descurajeze o nouă incursiune militară a Rusiei în Ucraina și deschidă drumul pentru dialog și diplomație.

Ambasadorul SUA la Moscova: O incursiune în Ucraina ar avea efecte devastatoare pentru Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Ambasadorul a adăugat că recentele solicitări formulate de Putin, în legătură cu o nouă arhitectură de securitate, inclusiv limitarea expansiunii și accesului NATO au fost primite cu „determinare” de către Statele Unite și aliații occidentali. Ambasadorul Sullivan și-a exprimat speranța că la frontiera Rusiei cu Ucraina se va produce o de-escaladare a situației și că apropiatele convorbiri vor duce la întărirea păcii și securității în Europa și inviolabilitatea frontierelor. „Președintele Biden ne-a cerut să ne angajăm în dialog și în diplomație, dar în același timp să ne concentrăm asupra apărării aliaților și partenerilor noștri, descurajând incursiuni militare în Ucraina” – a spus Sullivan.

Autoritățile ruse neagă că s-ar intenționa un atac împotriva Ucrainei. Ele speră ca la convorbirile de la Geneva la 10 ianuarie să fie abordate propunerile Kremlinului prezentate Statelor Unite, luna trecută, inclusiv cererea de a opri expansiunea NATO către est și a pune capăt activităților militare occidentale în apropierea frontierelor Rusiei. Convorbirile de la Geneva vor fi urmate de o sesiune a Consiliului NATO-Rusia și de contacte cu europenii sub auspiciile Organizației pentru securitate și cooperare în Europa.

Ambasadorul a spus că chestiunile care nu privesc relațiile bilaterale vor fi abordate în foruri și contexte separate. Sullivan a spus că „Statele Unite nu vor întreprinde nimic care să vizeze aliați NATO fără ca aceștia să fie implicați, nu doar consultări dar și prin participare la negocieri care implică NATO, carta nord-atlantică și aliații”. Sullivan a caracterizat drept „devastatoare” pentru Rusia, consecințele unei incursiuni militare în Ucraina, reflectând astfel avertismentele formulate de Biden în conversațiile sale cu Vladimir Putin.

Ambasadorul a adăugat că șeful executivului american este deschis pentru un dialog cu Moscova, arătând că așteptările sale cu privire la convorbiri nu sunt nici optimiste, nici pesimiste, ci realiste.

XS
SM
MD
LG