Linkuri accesibilitate

Ambasadorul ucrainean, convocat la Minsk din cauza rachetei care a aterizat pe teritoriul Belarusului


Resturile rachetei căzute în regiunea Brest, 29 decembrie 2022
Resturile rachetei căzute în regiunea Brest, 29 decembrie 2022

Ministrul de Externe din Belarus l-a convocat pe 29 decembrie pe ambasadorul Ucrainei pentru a protesta față de o rachetă ucraineană de apărare aeriană care a aterizat în apropierea orașului Brest, în vestul Belarusului.

„Am transmis un protest ferm în legătură cu lansarea unei rachete antiaeriene ghidate S-300 de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Ministerul de Externe de la Minsk, cerând ca Ucraina „să desfășoare o investigație amănunțită” pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili”.

Nu s-au înregistrat victime, iar Ucraina, care pe 29 decembrie a fost supusă unui atac cu rachete în mare măsură respins de apărarea aeriană a Kievului, nu a dat niciun răspuns deocamdată.

Ministerul belarus al Apărării a declarat anterior că apărarea sa aeriană a doborât o rachetă ucraineană S-300 în regiunea de frontieră Brest în jurul orei 10.00 (08.00, ora Praga) pe 29 decembrie.

„În cursul activităților de verificare, s-a stabilit în mod preliminar că resturile aparțin unei rachete antiaeriene ghidate S-300 lansată de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Ministerul belarus al Apărării.

Oamenii au auzit explozia și au găsit ulterior pe un câmp rămășițele metalice a ceea ce părea a fi o rachetă. Resturile au căzut la periferia satului Harbaha, iar cea mai apropiată casă se afla la circa șaizeci de metri distanță, informează agenția oficială de știri din Belarus, BelTA.

Un martor a declarat pentru serviciul RFE/RL din Belarus că a auzit o explozie puternică. „Ferestrele noastre s-au zgâlțâit puternic, iar casa s-a cutremurat din cauza a ceea ce trebuie să fi fost o undă sonoră”, a declarat martorul pentru RFE/RL.

BelTA a declarat că liderul autocrat Alexandr Lukașenko a fost informat imediat despre incident ceea ce a făcut să crească temerile că situația ar putea escalada. Belarusul a servit ca punct de pregătire pentru invazia Rusiei în Ucraina.

Un canal Telegram afiliat serviciului de presă prezidențial informase anterior că S-300 era o rachetă de apărare aeriană care ar fi putut să se abată accidental de la curs.

XS
SM
MD
LG