Linkuri accesibilitate

America: a găsit un partid controlat încă de Trump o cale să redevină competitiv?


Faptul că alegerile de marți din Statele Unite au mers foarte prost pentru Partidul Democrat, de guvernământ nu este contestat de nimeni, problema care se pune e doar de ce?

Există câteva explicații, dincolo de faptul că pierderea cea mai substanțială, victoria republicanului Glenn Youngkin pentru postul de guvernator de Virginia, se poate datora și candidatului în sine. Chiar și în statul New Jersey, de obicei un bastion democrat, cursa e încă indecisă.

Există în America o angoasă generalizată, care creează un fond de negativitate privind direcția în care merg lucrurile în țară. Oamenii se așteptau ca pandemia să fie de domeniul trecutului și ca viețile să revină la normal, dar mutația Delta a stricat aceste planuri.

Democrații încearcă să eticheteze Partidul Republican, controlat de Trump, ca anti-democratic, numai că ce te faci când un candidat ca Youngkin reușește să păstreze distanța, fără să-l antagonizeze pe fostul președinte? Chiar și cei care înțeleg că la 6 ianuariel, când susținătorii lui Trump au atacat Congresul, democrația a fost în pericol, nu par să valideze prin vot acest argument al democraților.

Pentru mulți, contează mai curând inflația ridicată, unul din factorii care au spulberat popularitatea inițială a președintelui Biden. Pe acest fond de scădere a încrederii în președinte, acuzat de opoziție că e depășit de situație, aripa stângă și cea moderată a democraților s-au duelat luni de zile în Congres, neputând să pună pe masa președintelui proiecte de lege care să-i definească mandatul.

Înainte de alegeri, Biden a încercat fără succes să-i convingă să voteze două legi importante. Asta a scăzut încrederea în capacitatea democraților de a guverna, iar părți ale celor două tabere nu s-au prezentat la vot. La toate acestea s-a adăugat faptul că republicanii, cel puțin în emblematica alegere din Virginia, au speculat frustrarea oamenilor ai căror copii au avut parte de un an și jumătate de școală virtuală sau mixtă, convingându-i, se pare, pe acești oameni că democrații ar fi nesocotit voința părinților în chestiuni care țin de pandemie, sau legate de ce se predă în școli, inclusiv în chestiuni rasiale.

Când oamenii sînt pesimiști și dezamăgiți, partidul de guvernământ este expus la ce s-a întâmplat cu democrații. Poate fi scrutinul de marți extrapolat la alegerile de anul viitor pentru Congres? Probabil că este prematur să putem ghici asta, dar un semnal a fost transmis și nu se știe dacă democrații îl traduc corect, și ca atare să poată face ceva substanțial ca să modifice situația.

Fapt este că un partid controlat încă de Trump a găsit o cale să redevină competitiv.

XS
SM
MD
LG