Linkuri accesibilitate

America: alegeri la mijloc de mandat într-o țară profund divizată politic


Clădirea Capitoliului, Washington. (Arhivă)
Clădirea Capitoliului, Washington. (Arhivă)

Rezultatele alegerilor americane nu sunt încă complet cunoscute, dar este de așteptat ca republicanii că preia controlul asupra Camerei Reprezentanților, situația în legătură cu Senatul rămânând incertă.

America: alegeri la mijloc de mandat într-o țară profund divizată politic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00

Ținând cont de prognoze, democrații au avut o zi mai bună, reușind să stopeze „valul” de victorii republicane care era anticipat. Republicanii aveau nevoie să câștige doar cinci locuri de la democrați pentru a prelua controlul în Camera Reprezentanților și încă rămân favoriți să o facă, dar cu diferențe mai mici.

Țara este profund divizată politic și încercările republicanilor de a profita de nemulțumirea populară legată de inflație și criminalitate au fost contrabalansate de alte preocupări, cum sunt restricțiile cu privire la avorturi și soarta democrației.

Spre deosebire de ciclurile anterioare, în care alegerile care au loc între scrutinurile prezidențiale aduc înfrângeri semnificative partidului aflat la putere, de data asta schimbările vor exista, dar vor fi minore prin comparație.

Controlul în Senat rămâne cu semnul întrebării, după ce democrații au câștigat un loc de la republicani, în Pennsylvania, ceea ce face încercarea republicanilor de a prelua conducerea mai complicată. Curse importante între care în Georgia, Nevada și Arizona rămân încă sub semnul întrebării.

Pentru că rezultatul nu pare a fi atât de zdrobitor pentru democrați cum păreau sondajele, se poate anticipa o viață destul de agitată pentru liderul republican, Kevin McCarty, care va trebui să controleze un grup parlamentar în Cameră în care există un număr semnificativ de politicieni cu vederi și agende extreme.

Vom reveni în această săptămână la semnificațiile votului, acum însă câteva cuvinte despre electorat și motivațiile lui. Circa jumătate dintre alegători au spus la ieșirea de la urne că votul a depins de chestiuni economice – prețul alimentelor, al benzinei și alte majorări antrenate de inflație.

Circa 8 din fiecare 10 alegători se tem de recesiune. Alegătorii sunt împărțiți când sunt întrebați dacă administrația Biden este de vină pentru inflație sau alți factori sunt determinanți, între care agresiunea rusă în Ucraina.

Un număr semnificativ de alegători - 44% - au spus că viitorul democrației în America este motivația electorală principală, asta în condițiile în care mulți candidați republicani continuă să conteste rezultatele ultimelor alegeri prezidențiale.

Pe de altă parte, circa două treimi dintre alegătorii republicani spun că sprijină mișcarea MAGA (Make America Great Again), inspirată de fostul președinte Trump.

În afară de rezultatele finale, rămâne de văzut cum vor afecta aceste alegeri cursa prezidențială din 2024. Donald Trump a lăsat să se înțeleagă că peste câteva zile va anunța dacă candidează sau nu.

Pe de altă parte guvernatorul din Florida, Ron Desantis a obținut ieri o victorie clară creând o coaliție, care ar fi redutabilă, dacă candidează la președinție.

În cealaltă tabără, Joe Biden va analiza rezultatul scrutinului și are el însuși de luat o hotărâre.

XS
SM
MD
LG