Linkuri accesibilitate

America denunță „hărțuirea” rusească a navigației în Marea Azov


Departamentul de stat spune că activitțile Rusiei în Marea Azov sînt parte ale unei campani de subminare și destabilizare a Urainei.
Departamentul de stat spune că activitțile Rusiei în Marea Azov sînt parte ale unei campani de subminare și destabilizare a Urainei.

Statele Unite au condamnat ceea ce au numit „hărțuirea” de către Rusia a navigației internaționale în Marea Azov și strâmtoarea Kerci, spunînd că e vorba de încă unexemplu al încercărior Moscovei de a destabiliza Ucraina.

Departamentatul de stat american a acuzat Rusia în 30 august că împiedică din aprilie sute de vase comerciale prin limitarea mîrimii navelor care pot trece prin strămtoare, singura cale de a ajunge din Marea Neagră în apele teritoriale ucrainene din Marea Azov.

„Acțiunile Rusiei de împiedicare a tranzitului maritim sînt alte exemple ale campaniei în derulare de subminare și destabilizare a Urainei, și de nerespectare a normelor internaționale. Cerem Rusiei să înceteze hărțuirea navigației internaționale în Marea Azov șu strîmtoarea Kerci”, spune comunicatul departamentului de stat, adăugînd că Statele Unite continuă să sprijine suveranitatea și integrotatea teritorială, inclusiv apele teritoriale, ale Ucrainei.

În 2016, Rusia a lansat proiectul Podului Crimeea, de 3,7 miliarde de dolari, pentru a lega peninsula ucraineană ocupată de sudul rusia de-a lungul strîmtorii Kerci.

Această mișcare a dus la condamnări și sancțiuni din partea Kievlui și a guvernelor occidentale.

La mijlocul lunii mai, după terminarea podului, Rusia aparent a adus în Marea Azov nave de război, din Flota Caspică, spunînnd că trebuie întărită securitatea împrejururul noii structuri.

De atunci, Rusia a reținut mai mult de 148 de nave comerciale ucrainene și străine - pe multe dintre ele de mai multe ori - și i-a interogat pe marinari, au declarat Europei Libere oficialități ucrainene, autorități portuare și experți. (LȘ)

XS
SM
MD
LG