Linkuri accesibilitate

America respinge acuzația Rusiei că Ucraina ar pregăti un atac cu o bombă radioactivă pe teritoriul ei


Secretarul de Stat american Antony Blinken. Imagine de arhivă.
Secretarul de Stat american Antony Blinken. Imagine de arhivă.

Într-o convorbire telefonică pe 23 octombrie cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, secretarul de Stat american Antony Blinken a sprijinul acordat de Statele Unite Kievului în lupta sa contra forțelor ruse invadatoare, și a respins acuzațiile Rusiei că Ucraina ar pregăti un atac cu o bombă radioactivă (dirty bomb) pe propriul ei teritoriu.

Blinken i-a spus lui Kuleba că Statele Unite resping acuzațiile transparent false ale ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că Ucraina pregătește un atac cu o bombă radioactivă pe teritoriul său, și că lumea își va da seama de orice încercare a Rusiei de a folosi aceste acuzații ca pretext pentru o escaladare [a războiului], se spune într-un comunicat al Departamentului de stat.

Șoigou a făcut aceste acuzații, fără să prezinte nici un fel de dovadă care să le susțină, într-o serie de convorbiri telefonice avute cu omologii săi din Turcia, Marea Britanie și Franța pe 23 octombrie, .

O bombă radioactivă (dirty bomb) este construită dintr-un amestec de dinamită sau alte materiale explozive și pulbere sau granule radioactive, sau agenți chimici de nivel militar. Când dinamita explodează, materialul radioactiv/chimic este răspândit în zona înconjurătoare.

XS
SM
MD
LG