Președintele Donald Trump consideră că statuile care au fost dărâmate sau avariate, fiind considerate într-un fel expresie a rasismului sau discriminării, sunt pentru el o temă de campanie care-i va atrage suport, dacă se erijează în protector al monumentelor și implicit al istoriei americane. „Războaiele culturale” nu sunt o temă nouă pentru Trump, ea s-a regăsit și în alocuțiunea sa inaugurală. Anul acesta demersul este complicat însă de pandemia de coronavirus și de faptul că relațiile inter-rasiale sunt o temă de dezbatere publică. Mai ales după valul recent de proteste, provocat de afroamericanii uciși în polițiști albi, unii dintre ei judecați între timp sub acuzația de omor.
Președintele Trump apără poliția și critică voci de stânga care cer reducerea finanțării forțelor de ordine. În alocuțiunea sa de Ziua Independenței, de la Muntele Roshmore, Trump a condamnat ceea ce a denumit „o nouă stângă radical, fascistă, care cere supunere absolută. Dacă nu vorbești pe limba lor, dacă nu le urmezi ritualurile, reciți sloganele, și urmezi ordinele, atunci vei fi cenzurat, interzis, pus pe liste negre, persecutat și pedepsit”. Aceeași retorică a revenit și sâmbătă în discursul de 4 iulie, în care președintele s-a angajat să învingă „stânga radicală” și să nu cedeze în fața unei „bande mincinoase”.
Ultimele zile au adus radicalizarea retoricii prezidențiale cu privire la aceste chestiuni și rămâne de văzut impactul electoral.
În general, în presă, discursurile au fost criticate pentru a fi promovat diviziunea politică și nu mesajul de unitate, obișnuit în astfel de ocazii.
Consilieri ai președintelui cred că apărarea statuilor și monumentelor îi va atrage lui Trump sprijinitori dincolo de baza sa tradițională, ca și apărarea poliției. Cu alte cuvinte, ei cred că stânga merge prea departe și că americanii vor aprecia un președinte care se opune unor astfel de tendințe. „Oamenii nu vor să se trezească în fiecare dimineață spunându-li-se că trebuie să le fie rușine de ceea ce sunt” – a spus un consilier al lui Trump.
Manifestanți au dărâmat sau încercat să dărâme statuile unor personalități sudiste, identificate cu apărarea sclaviei, dar și ale unor personalități marcante ale istoriei americane care au fost proprietari de sclavi, dar au jucat un rol determinant în ceea ce America avea să devină.
Rivalul lui Trump, democratul Joseph Biden face distincție între păstrarea unor statui care onorează personalități istorice care au fost proprietari de sclavi sau au avut idei rasiste și cele ale liderilor confederați, care „au trădat”. Purtătorul de cuvânt al lui Biden a spus sâmbătă că Trump este „neglijent, un președinte care divizează și căruia nu-i pasă de nimic altceva decât de câștigul personal”. Sâmbătă Trump a spus „Cei care mint despre istoria noastră, cei care vor să ne fie rușine de ceea ce suntem, nu sunt interesați de justiție sau vindecare. Scopul lor este demolarea”.
Un recent sondaj de opinie arată că 68% dintre americani cred că discriminarea împotriva afroamericanilor este o problemă serioasă, 57% au o părere bună despre mișcarea „Black Lives Matter„ (Viețile Negrilor Contează) și 52% sprijină înlăturarea statuilor unor lideri sudiști, din locurile publice.