Linkuri accesibilitate

Unul din patru americani nu vrea încă să se vaccineze. Lipsa de informații și neîncrederea în autorități sunt factori decisivi


Centru de vaccinare la Seattle, Washington, martie 2021.
Centru de vaccinare la Seattle, Washington, martie 2021.

Președintele Joe Biden va anunța joi, 29 iulie, că toți angajații federali americani trebuie să fie vaccinați împotriva COVID-19 sau să se supună testelor regulate, au spus oficialii Casei Albe. Anunțul vine pe fondul îngrijorării din ce în ce mai mari provocate de răspândirea rapidă a variantei Delta a noului coronavirus, mult mai contagioasă.Devine din ce în ce mai clar că singura cale de a învinge pandemia de coronavirus este vaccinarea generalizată, doar că, în cele mai multe țări, scepticii sau cei care se opun direct vaccinării rămân în număr mult prea mare, creând pericolul apariției de noi mutații ale virusului.

În Statele Unite, un recent sondaj național arată că 7 din 10 americani sânt dispuși să se vaccineze, problema rămâne cu circa 30% din populație și acesta e un procent valabil în multe alte țări.

Administația americană încearcă să accelereze vaccinarea anti Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct

Doar o pătrime dintre cei nevaccinați spun că s-ar putea totuși vaccina, o altă pătrime spun că probabil nu se vor vaccina dar nu exclud posibilitatea, iar jumătate că nu se vor vaccina în nici un caz. Această din urmă categorie e formată în mare măsură din albi în America, cei nevaccinați încă, care spun s-ar putea totuși lăsa convinși includ numeroși negrii si hispanici americani.

Cei care se opun vaccinării sînt în număr mai mare republicani și trăiesc în sudul Statelor Unite. Ei spun că nu urmăresc sursele de presă tradiționale și că nu au încredere în instituții ale statului și autorități, între care si Centrul pentru Prevenirea îmbolnăvirilor (CDC).

Experți susțin că măsurile autorităților trebuie să fie diferite, nuanțate, pentru grupurile respective. Se pare că cei care spun că ar fi dispuși să se vaccineze au probleme de acces și au nevoie să fie direcționați.

Există apoi un grup care se poate lăsa convins, dar cei care sunt în acest grup nu cred că au nevoie de vaccin. În acel caz, înăsprirea regulilor de access la servicii și locuri de muncă ar putea fi calea de urmat pentru ca ei să ajungă la concluzia că dacă nu se vaccinează nu vor putea reveni la normalitate.

Al treilea grup e cel mai complicat pentru că motivațiile sunt ideologice sau țin de identitate și de neîncrederea în stat și ”elite”. Experții cred că cheia pentru acest grup este ca membrii ai săi și lideri recunoscuți să îi convingă pe ceilalți să se vaccineze.

XS
SM
MD
LG