Linkuri accesibilitate

Americanii se tem că sprijinul acordat Ucrainei ar putea duce la o confruntare directă cu Rusia (studiu Pew)


Un avion de transport C-17, încărcat cu muniții și echipamente militare destinate Ucrainei, la baza americană Dover, Delaware, 29 aprilie 2022
Un avion de transport C-17, încărcat cu muniții și echipamente militare destinate Ucrainei, la baza americană Dover, Delaware, 29 aprilie 2022

În ciuda faptului că, pe ansamblu, administrația Biden nu este populară în America, 45% dintre cetățenii adulți sprijină răspunsul său la invazia rusă în Ucraina, în timp ce doar 34% dezaprobă.

Un recent studiu al Fundației Pew arată că 59% din eșantionul de 5,074 adulți sunt îngrijorați că Rusia ar putea invada alte țări, 25% au oarecare îngrijorări și 15% nu sunt îngrijorați deloc.

Tot la capitolul temeri – 57% se tem că războiul va fi unul îndelungat, iar 55% de posibilitatea ca Ucraina să fie înfrântă. Circa jumătate dintre cei intervievați se tem – mai mult sau mai puțin – că sprijinul acordat de Statele Unite și NATO Ucrainei ar putea duce la o confruntare directă cu Rusia.

Procentul americanilor care cred că Statele Unite fac prea puțin pentru Ucraina a scăzut cu 11% de la sondajul din martie, probabil și pentru că ajutorul american este acum mai substanțial, inclusiv cel militar.

La sfârșitul lui aprilie, nivelul ajutorului anunțat de președintele Biden a dublat ceea ce se investise anterior.

Tot din martie procentul republicanilor și independenților conservatori care dezaprobă politica lui Biden în Ucraina a scăzut de la două treimi la 55%. La democrați, procentul celor care sprijină administrația în această chestiune a scăzut puțin, de la 69% la 63%.

Sprijin bibartizan masiv

Trei pătrimi dintre americani sprijină sancțiunile impuse Rusiei, circa jumătate sprijinindu-le puternic.

Circa 71% aprobă decizia administrației de a trimite echipamente militare și armament în Ucraina, doar 12% dezaprobând-o. Aproape două treimi dintre cei intervievați aprobă și suplimentarea efectivelor militare americane în regiune.

Toate aceste cifre indică un sprijin bipartizan greu de obținut în legătură cu mare parte dintre chestiunile cu care administrația Biden e confruntată.

Ele sunt o veste proastă pentru Vladimir Putin care pare să creadă că pe măsură ce problemele economice se vor acumula și în Occident și în condițiile în care războiul se prelungește, angajamentul occidental în sprijinul Ucrainei va slăbi. Acesta pare a fi încă unul dintre calculele greșite ale celui care se crede un abil și experimentat strateg pe scena internațională.

XS
SM
MD
LG