Linkuri accesibilitate

Amnesty International cere ONU să investigheze abuzurile talibanilor în Afganistan


O femeie purtând o burqa și un copil trec pe lângă luptători talibani pe marginea unui drum din Jalalabad, Afganistan. (fotografie de arhivă)
O femeie purtând o burqa și un copil trec pe lângă luptători talibani pe marginea unui drum din Jalalabad, Afganistan. (fotografie de arhivă)

Amnesty International a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să analizeze abuzurile comise de guvernul talibanilor din Afganistan.

Într-o declarație prin care rezumă noul raport, organizația de apărare a drepturilor omului a cerut Consiliului ONU „să instituie cât mai curând posibil un mecanism de anchetă independent în Afganistan, care să se concentreze pe conservarea dovezilor pentru a face dreptate la nivel internațional”.

Raportul vorbește despre „valul de arestări” și despre arestarea ilegală a apărătorilor drepturilor femeilor, a cadrelor universitare și a activiștilor.

Amnesty International oferă, de asemenea, noi dovezi de atacuri asupra civililor din regiunea Panjshir, unde rezistența militară împotriva talibanilor a fost puternică de-a lungul anilor, inclusiv răpiri și dispariții de persoane care se petrec și în ziua de azi, „în timp ce conflictul dintre talibani și Frontul Național de Rezistență (NRF) continuă".

Organizația invocă propria investigație privind uciderile în masă ale etnicilor hazara de către talibani în provinciile Ghazni, Ghor și Daykundi, unde autorii au scăpat de justiție. În raport se atrage atenția asupra faptului că păstrarea probelor „este esențială pentru ca justiția internațională să-și facă datoria”.

Abuzurile persistente și negarea celor mai elementare drepturi pentru femei și minorități au continuat și chiar s-au accelerat în cele 18 luni de când talibanii au ajuns la putere, în timp ce trupele internaționale conduse de SUA s-au retras și guvernul afgan susținut de ONU s-a prăbușit și a fugit, lăsând milioane de afgani, deja loviți de decenii de conflict, să se descurce singuri.

Chiar săptămâna aceasta, oficialii internaționali au reacționat cu duritate la refuzul talibanilor de a le permite femeilor și fetelor să meargă la școală, în timp ce universitățile s-au redeschis în Afganistan.

„Este timpul ca comunitatea internațională să își materializeze repetatele declarații publice prin acțiuni concrete”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard.

„Comunitatea internațională ar trebui să acționeze în curând pentru a stabili, sub mandat ONU, un mecanism internațional de cercetare a faptelor și de păstrare a probelor, pentru a se asigura că sunt posibile anchete și urmăriri penale independente", se mai spune în raport. Incapacitatea reală de a stabili responsabilitatea crimelor permite ca „încălcările grave și abuzurile din Afganistan să continue nestingherite” iar această incapacitate trebuie să dispară de urgență.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care are sediul la Geneva, este singura organizație interguvernamentală globală pentru drepturile omului, dar nu are puteri efective din punct de vedere juridic asupra statelor membre ale ONU.

XS
SM
MD
LG