Linkuri accesibilitate

2019 - an electoral


Liviu Dragnea și populismul ieftin utilizat împotriva președintelui României

Campania social-democraților va fi una care va exploata tema „străinului de neam”. Or, Klaus Iohannis este un cetățean român cu drepturi depline, la fel de român ca orice român „get beget”.

Viața politică a căpătat, nu numai în România, o doză importantă de imprevizibil. Scrutinele electorale dau adesea rezultate neașteptate, unii politicieni își schimbă, de azi pe mâine, opțiunile, partidele fac câteodată alianțe bizare. Nu voi risca, așadar, să fac previziuni pentru 2019. Mă voi mulțumi să anticipez care va fi climatul în care se vor desfășura cele două înfruntări politice majore de anul viitor, europarlamentarele și alegerile prezidențiale.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct

Din capul locului trebuie subliniat că ne așteptăm la o ofensivă extrem de puternică a Partidului social-democrat, dornic să cucerească puterea absolută, obiectiv pe care îl urmărește cu tenacitate. La alegerile pentru Parlamentul european, el va miza pe diabolizarea opoziției. Se repetă de pe acum cu insistență că europarlamentarii opoziției au votat împotriva României toamna trecută, trădându-și astfel țara. E o demagogie ieftină, deoarece nu împotriva României au votat acei parlamentari ci împotriva guvernului Dragnea-Dăncilă, ceea ce era dreptul lor legitim. Nu e exclus însă ca aceste acuze de „trădare” să prindă la anumite categorii de votanți.

La alegerile prezidențiale, singurul politician care și-a anunțat, fără echivoc, candidatura este actualul președinte Klaus Iohannis. Nu știm încă ce candidat va avea coaliția de guvernare PSD-ALDE. Va fi Liviu Dragnea, dacă își va rezolva, așa cum se presupune, problemele cu justiția? Va fi președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dacă Partidul social-democrat va accepta să nu aibă un candidat propriu? Greu de spus, dar un lucru e sigur: campania social-democraților va fi una care va exploata tema „străinului de neam”. Mai mulți lideri ai partidului au declarat de pe acum că țara va trebuie să aibă, în sfârșit, un președinte „român”. Or, Klaus Iohannis este un cetățean român cu drepturi depline, la fel de român ca orice român „get beget”. Știm bine însă că xenofobia, din păcate, aduce voturi, și asta nu doar la noi în țară. Va fi, prin urmare, o campanie murdară, în care va prima populismul ieftin. Să sperăm că electoratul va da totuși dovadă de maturitate și va alege după o reflecție lucidă și în cunoștință de cauză.

Previous Next

XS
SM
MD
LG