Linkuri accesibilitate

Ana Revenco: interdicția simbolurilor războiului se va aplica “fără excepții”


Ministra afacerilor interne, Ana Revenco, spune că poliția va aplica „ferm” sancțiunile prevăzute de noua legislație pentru cei care vor sfida pe 9 mai interdicția de a purta simboluri ca „panglica Sf. Gheorghe”, dar și-a exprimat speranța că asemenea încălcări nu vor avea loc.

Poliția va sancționa ferm purtarea panglicii interzise de lege, atenționează șefa MAI
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:31:32 0:00

Vorbind pe 5 mai în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”, o coproducție a Europei Libere și televiziunii publice M1, ministra Revenco a mai spus că polițiștii nu vor răspunde „cu provocări la provocări”, în caz că acestea vor avea loc.

Fostul președinte Igor Dodon a declarat, tot pe 5 mai, că nu se va conforma legii și va participa la evenimentele dedicate Zilei Victoriei purtând „panglica Sf. Gheorghe”. Într-o emisiune a postului Publika TV, Dodon a spus că, în cazul în care va fi amendat, se va adresa în instanța de judecată, fiind dispus să meargă până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Ministra Ana Revenco a sugerat că poliția nu va interveni imediat împotriva celor care vor purta panglica interzisă la manifestările de 9 mai, ci va documenta cazurile și vor aplica amenzile ulterior.

„Vom aplica metode moderne, inclusiv prin documentarea prezenței publice, aplicarea sancțiunii poate veni și în timp, dar cu certitudine vom insista în primul rând pe organizatori, pentru că înțelegem că nu toți cetățenii de rând au acces la internet sau la alte surse de informare publică pentru a înțelege exact ce înseamnă interdicția”, a spus ministra în emisiunea „Joi cu Liliana Barbăroșie”.

La sfârșitul lunii aprilie, majoritatea PAS a interzis controversata „panglică Sf. Gheorghe”, spunând că a devenit un simbol al războiului lansat de Rusia în Ucraina, alături de literele „Z” și „V”.

Dar oponenții politici ai guvernării au criticat decizia și au semnalat că o vor ignora la manifestațiile de 9 mai.

La Comrat, Adunarea Populară și guvernatoarea Irina Vlah au adoptat o lege locală care permite folosirea panglicii pe teritoriul autonomiei găgăuze. Dar Curtea de Apel din autonomie a suspendat legea locală, pe 5 mai.

Ministra de interne a atenționat că interdicția adoptată de parlamentul central de la Chișinău „este valabilă pe întreg teritoriul R. Moldova” și va fi aplicată de către poliție „fără nicio excepție”.

XS
SM
MD
LG