Linkuri accesibilitate

Analiză | Mobilizarea parțială nu va schimba radical cursul războiului din Ucraina


Intenția Kremlinului de a mobiliza până la 300.000 de oameni ca să lupte împotriva armatei Ucrainei se confruntă cu obstacole practice importante,și, chiar dacă se va realiza până la urmă, nu e sigur că va face ca Rusia să nu mai piardă teren, nici că îi va aduce victoria. Așa spun, cel puțin, mai mulți analiști consultați de Europa Liberă.

Mobilizarea parțială nu va schimba radical cursul războiului din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:00 0:00

Mobilizarea „poate prelungi capacitatea Rusiei de a duce acest război, dar nu schimbă traiectoria și rezultatul final”, a declarat Michael Kofman, analist militar și șeful Programului de Studii despre Rusia la think tank-ul CNA din SUA, într-o discuție online, pe 21 septembrie.

Rob Lee, expert militar și cercetător în cadrul programului Eurasia al Institutului american de Politică Externă, apreciază și el că mobilizarea parțială ar putea rezolva „pentru câteva luni” problema lipsei de soldați, dar „ nu este o soluție pe termen lung”. „Ucraina o să continue să se bucure de o mulțime de avantaje”, a mai spus Rob Lee.

Miercuri, 21 septembrie, Vladimir Putin preciza că „mobilizarea parțială” pe care tocmai o declarase, va fi limitată la acei rezerviști care au experiență de luptă sau o pregătire relevantă în această fază a conflictului.

Mobilizare parțială | Ce a spus Putin

  • Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri, 21 septembrie 2022, că unii rezerviști vor fi chemați să lupte în Ucraina;
  • Rusia are 25 de milioane de rezerviști - acum vor fi mobilizați 300 000, cu experiență de luptă;
  • Putin a spus că este o măsură necesară pentru a apăra integritatea teritorială și pentru a proteja oamenii din teritoriile ucrainene, ocupate de forțele ruse;
  • Putin a acuzat Occidentul că practică „șantajul nuclear” împotriva Rusiei;
  • Putin a avertizat că „nu este o cacealma” și că Rusia are „o mulțime de arme, cu care să răspundă”.

Ulterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, preciza că armata va încerca să mobilizeze până la 300.000 de rezerviști, dar treptat.

Primele convocări au fost trimise deja miercuri, pentru un antrenament de două săptămâni, programat să înceapă la sfârșitul lunii.

O cifră pe hârtie

Imediat, experții occidentali au remarcat că nu este deloc sigur că Rusia are capacitatea să mobilizeze, să antreneze, să cazeze și să hrănească atâția recruți și asta într-o perioadă scurtă de timp.

Mark Hertling, fostul comandant al forțelor americane în Europa, comenta într-un Tweet că Rusiei îi va fi „extrem de greu” să mobilizeze 300.000 de oameni, în timp ce Kofman aprecia că este vorba strict de o „cifră virtuală”.

Dara Massicot, analistă militară la RAND Corporation, think-tank cu sediul la Washington, reamintește că Ministerul rus al Apărării a lăsat de ani de zile, „în paragină” sistemul de mobilizare pentru că nu se aștepta să ducă un nou un război terestru la scară largă.

„Nu vor putea face [mobilizarea] eficient. Structural, sistemul nu mai funcționează”, a spus ea într-un comentariu pe Twitter.

„Pe hârtie”, Rusia are peste 2 milioane de rezerviști și foști militari profesioniști, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului de la Washington.

Puțini sunt însă antrenați sau pregătiți în mod activ pentru război. În Statele Unite, de exemplu, militarii în rezervă trebuie să participe la exerciții lunare și la un antrenament anual de două săptămâni.

Analistul militar Michael Kofman remarcă și faptul că există o limită naturală pentru numărul de soldați pe care Rusie îi poate desfășura, într-un moment dat, pe frontul din Ucraina.

„Indiferent câți oameni poate recruta – numărul nu contează – armata rusă are capacități limitate când vine vorba de câți militari poate coordona și comanda pe câmpul de luptă”, spune Kofman.

Moral scăzut

Poate că mobilizarea parțială rezolvă, pe termen scurt, problema oamenilor, dar armatei ruse îi lipsesc nu numai recruți, îi lipsesc comandanți și instructori profesioniști. Se adaugă moralul scăzut al trupelor, scrie corespondentul Europei Libere Todd Prince, care a strâns opiniile experților militari occidentali.

„Când vorbim despre forța armatei, numărul de militari nu este singurul lucru important. Trebuie să vorbim despre cât de bine sunt pregătiți, să vedem dacă există o anume coeziune în sânul unităților și, mai ales, care este nivelul moralului. Toate aceste elemente decid dacă o unitate este sau nu eficientă pe câmpul de luptă”, spune analistul militar Rob Lee de la Institutul american de Politică Externă.

„De partea ucraineană va crește numărul de voluntari care vor să lupte, de partea rusească, vor fi din ce în ce mai mulți militari reticenți”, apreciază Rob Lee, citat de corespondentul Europei Libere.

Tot el remarcă faptul că mulți voluntari ucraineni sunt antrenați acum de armata britanică, un factor „care va deveni și mai important în viitor”.

Din cauza pierderilor mari suferite în Ucraina – serviciile occidentale de informații vorbesc de circa 80 de mii de militari ruși morți sau răniți – Rusia a trimis pe front și ofițeri care normal se ocupă cu antrenamentul recruților. Se pune întrebarea, cine-i va antrena pe rezerviștii care încep să fie recrutați acum?

Dara Massicot, analista de la Rand Corporation, estimează că armatei ruse i-ar putea lua „luni dacă nu ani” pentru a pune pe picioare o unitate funcțională de blindate, una care să facă față cerințelor celui mai mare război din Europa, de la al Doilea Război Mondial.

Experții consultați de Europa Libere cred că primele grupuri de rezerviști reactivați vor fi trimise în Ucraina, pe linia de front, acolo unde unitățile existente și-au văzut deja numărul redus la jumătate.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG