Linkuri accesibilitate

Anatomia relaxului moldovenesc


Hâncești, 15 mai 2020

Realitatea cu amănuntul, in timpuri pandemice. Văzută de scriitorul Iulian Ciocan.

Starea de urgenţă a trecut şi în RM a început marea relaxare. Prea încordaţi moldovenii nu au fost nici pe durata stării de urgenţă, dar acum au ieşit la suprafaţă toată iresponsabilitatea crasă, naivitatea şi stereotipurile puerile. Lumea a ieşit buluc afară, pe drumuri vezi cete de oameni care discută cu însufleţire, fără măşti, fără să respecte distanţa socială.

Anatomia relaxului moldovenesc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct

Trendul „Vrem să muncim!” a eclipsat vigilenţa necesară în aceste timpuri tulburi. Mitropolia Moldovei, cu adresările ei bizare, complică şi mai mult lucrurile. Pe deasupra, ia turaţii un alt trend, acela că virusul nici nu există.

Am postat o ştire pe pagina Europei Libere, aceea că într-o zi au murit 8 oameni din cauza Covidului. Ei bine, am avut mai multe reacţii bizare. Un vizitator ne-a spus că manipulăm oamenii, altul a scris că difuzăm minciuni, cineva ne-a insultat, iar altcineva a spus că trebuie să ajungem în instanţa de judecată pentru braşoave. În aceste condiţii, nici nu e de mirare că relaxarea e pe cale să devină totală, că oamenii ignoră normele sanitare şi preferă să umble fără măşti sau cu nasurile deasupra măştilor. Virusul e o ficţiune, o invenţie a unor manipulatori şmecheri, consideră mulţi moldoveni. Prin urmare, să fim liberi şi să ne vedem nestingheriţi de treabă.

O ştire adevărată, difuzată de Ministerul Sănătăţii, e considerată un fake, o minciună. Şi cum se vor comporta aceşti oameni dacă mîine, Ferească Dumnezeu, vor muri într-o zi 20 de oameni?

Am discutat cu cîţiva medici cunoscuţi şi aceştia mi-au spus că relaxarea asta necugetată ne va costa. Covidul există, e printre noi, iar ignorarea măştilor şi a distanţei sociale va produce alte suferinţe. Şi nu e vorba doar de oameni simpli, cu lecturi puţine, ci şi de indivizi mai sofisticaţi care însă tot nu mai vor să poarte măşti în birouri şi magazine.

„Las că trece virusul acesta, nu te mai păzi aşa, măi, Iuliane! Relax!” mi-a spus un intelectual cunoscut zilele astea şi, fără mască, a vrut să-mi strîngă mîna. Nu i-am strîns-o şi nici să discut cu el nu am mai vrut. Moldoveanului nu-i place rigoarea germană. E limpede ce vom avea aici în zilele următoare.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG