Linkuri accesibilitate

Anchetă asupra morții suspecte a unui fost apropiat al lui Vladimir Putin


Ministrul mediilor, Mihail Lesin, la sediul ministerului său, 27 martie 2002

O investigație și relatare de sinteză a lui Mike Eckel, corespondent al RFE/RL la Washington.

Un judecător american ordonă autorităților să predea rapoartele de autopsie a lui Lesin

Un judecător de la Washington a ordonat șefului Institutului Medico-Legal să predea rapoartele de autopsie și alte dosare referitoare la ancheta morții lui Mihail Lesin, un fost ministru al presei, găsit mort într-o cameră de hotel a districtului, în condiții suspecte, cu peste trei ani în urmă. Decizia tribunalului, dată la 13 februarie, vine ca răspuns la un proces intentat de Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, în baza Actului de libertate a informației, care consideră că dosarele sînt parte a anchetei sale despre moarte lui Lesin în noiembrie 2015.

Odinioară un puternic consilier de presă al președintelui Vladimir Putin – scrie în relatarea sa corespondentul Europei Libere, Mike Eckel – Lesin a ieșit din grațiile liderului rus cîndva prin 2012 și a dispărut, practic, din actualitate pînă la descoperirea corpului său în Hotelul Dupont Circle. Dincolo de concluzia oficială că a murit în urma unei traume cauzate de forță, bănuielile s-au concentrat pe întrebarea dacă Lesin a fost ucis pentru a fi împiedicat să transmită informații Ministerului de Justiție american.

Judecătorul Hiram Puig-Lugo a dispus ca autoritățile orașului să predea pînă la 20 februarie dosarele – care conțin acte medicale, rapoarte toxicologice, e-mail-uri și alte materiale – cu diverse informații, inclusiv concluzii trase despre nume și diverse persoane. În verdictul său, Puig-Lego a respins argumentele avocaților orașului potrivit cărora interesele private ale familiei lui Lesin ar prevala asupra interesului public despre circumstanțele morții fostului funcționar al Kremlinului. Nu este clar dacă autoritățile orășenești vor face apel la decizie, plîngerea inițială fiind depusă chiar de corespondentul Europei Libere, Mike Eckel.

Trauma constatată

Corpul lui Leisin a fost descoperit în Hotelul Dupont Circle la 5 noiembrie 2015, la cîteva blocuri depărtare de Casa Albă. Un raport inițial al biroului medico-legal făcea cunoscut în martie 2016 că moartea a fost provocată de o traumă prin forță, dar afirma că maniera în care Leisin a murit nu fusese „determinată”. Raportul final, dat publicității în octombrie 2016 de Biroul Procurorului Statelor Unite de la Washington și poliția locală, califica însă moartea drept accidentală, cauzată de răni la gît, piept și extremități „produse în urma căderii lui”. Unul din factorii ce ar fi contribuit ar fi fost o intoxicație acută cu ethanol.

Raportul a fost primit cu profundă neîncredere de prietenii de afaceri și alți familiari cu odinioară atotputernicul personaj al Kremlinului, care jucase un rol determinant în distrugerea televiziunilor independente și crearea instituției media internaționale Russia Today (RT).

O persoană care a avut acces direct la camera de hotel în care a fost găsit Lesin a spus Europei Libere în 2016 că ar fi fost imposibil ca el să moară singur în cameră.

O fotografie luată de poliția metropolitană Washington în camera de hotel unde a fost găsit Lesin
O fotografie luată de poliția metropolitană Washington în camera de hotel unde a fost găsit Lesin

Fotografii ale poliției arată sticle de bere și liqueur, maldăre de dolari și haine mototolite pe podeaua camerei. Apropiații lui Lesin au atras atenția că Hotelul Dupont Circle nu era genul care să satisfacă gusturile cunoscute de lux ale personajului.

Anterior, Lesin petrecuse o vreme la Hotelul Patru Anotimpuri, în altă zonă a Washigtonului și, potrivit raportului poliției districtuale, funcționari ai hotelului ar fi sunat la Serviciul Secret american, la 3 noiembrie, cînd Leisin arăta intoxicat foarte sever. Serviciul Secret ar fi cerut ca la ușa sa să fie postat un om de gardă care să-l împiedice să părăsească hotelul. El s-a mutat, totuși, în ziua următoare la Hotelul Dupont Circle.

Russia Today

În calitate de ministru al presei al lui Putin la începutul anilor 2000, Lesin a fost un factotum în aducerea sub controlul Kremlinului a canalelor naționale de televiziune, începînd cu NTV-ul, și a continuat organizînd Russia Today, purtătorul de cuvînt la scară mondială al Kremlinului, cunoscut astăzi ca RT.

Președintele Vladimir Putin alături de ministrul mediilor de informare Mihail Lesin la o întîlnire cu presa locală la Vladivostok, în august 2002
Președintele Vladimir Putin alături de ministrul mediilor de informare Mihail Lesin la o întîlnire cu presa locală la Vladivostok, în august 2002

O mare parte din averea lui Lesin a provenit de la companie privată pe care a creat-o în anii 1990 pentru a vinde publicitate TV, pe o piață în plin boom publicitar. Compania sa, Video International (VI), a fost cumpărată ulterior de un alt personaj strîns asociat Kremlinului, Iuri Kovalciuk, principalul acționar al Băncii Rossia.

După ce a ieșit din favorurile Kremlinului cîndva în perioada 2012-2014, Lesin a rămas practic în umbră pînă cînd un senator american a solicitat în Senat la Washington ca FBI-ul să ancheteze situația lui pentru posibile acțiuni de spălare de bani murdari. La acea vreme, Lesin deținea proprietăți în Beverly Hills, California, unde trăiau soția și copiii lui, și era posesorul unui yacht estimat la 40 de milioane de dolari. Cîteva luni înaintea morții sale, presa din Rusia scria că ar fi avut o legătură cu Viktoria Rahimbaieva, un model rus, mult mai tînără decît el, și care ar fi rămas gravidă.

Lesin nu era un vizitator regulat al Washingtonului și, după moartea lui, s-a aflat că unul din motivele venirii sale fusese o invitație să participe la o gală de strîngere de fonduri la Institutul Kennan al Centrului Wilson, programată la 3 noiembre, două zile înainte de descoperirea corpului său.

Unul din filantropii onorați la gala la care Leisin nu a venit a fost un influent bancher rus, Piotr Aven. Aven a participat și la un alt eveniment, la Consiliul Atlantic, iar o persoană la curent cu reuniunea a declarat că Lesin s-ar fi înscris și el să participe, dar ar fi fost refuzat de organizatori.

Ceea ce se mai știe, urmare a anchetei Europei Libere este că Lesin ar fi fost în contact cu Ministerul de Justiție american în lunile ce au precedat moartea sa. Site-ul web BuzzFeed cita în martie 2018 surse neprecizate cu informația că un fost ofițer de informații britanic ar fi transmis FBI-ului un raport în care se afirma că Lesin ar fost bătut pînă aproape de a fi ucis de către indivizi angajați de un oligarh apropiat de Putin. Identitatea oligarhului nu a fost făcută publică. Ofițerul în cauză, Christopher Steele, a devenit ulterior celebru în urma unei serii de memoranduri pe tema suspectatelor legături ale președintelui Donald Trump cu Rusia.

În raportul ei din decembrie 2017, poliția din Washington D.C. afirma că Lesin a băut foarte mult în zilele dinaintea morții sale. O lună mai tîrziu, FBI-ul a făcut public un dosar de 56 de pagini conținînd ancheta sa, inclusiv notele unor experți forensici despre circuitul închis video al Hotelului Dupont Circle. Dosarul includea și 29 de pagini din raportul biroului medico-legal, aflate la baza explicației oficiale a morții lui Lesin.

Oficialitățile ruse nu au comentat prea mult moartea lui Lesin, exceptînd o precizare că așteaptă toate detaliile din partea organelor legii din Statele Unite.

După moartea lui, bunurile lui Lesin a fost treptat lichidate, yacht-ul său fiind vîndut în Florida în 2016. Un an mai tîrziu au fost scoase la vînzare și două din reședințele pe care le deținea la Beverly Hills, pentru prețuri anunțate la 23, respectiv 29 de milioane de dolari. Nu este clar dacă pînă la ora actuală au fost vîndute.

XS
SM
MD
LG