Linkuri accesibilitate

Anchetă pe cazul de violență dintr-un liceu din capitală | Calea Ferată din Moldova are un nou șef interimar


La data de 29 ianuarie, Oleg Tofilat a demisionat din funcția de director al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”.
La data de 29 ianuarie, Oleg Tofilat a demisionat din funcția de director al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Direcția generală educație, tineret și sport a municipiului Chișinău a inițiat o anchetă pe marginea cazului de violență în care a fost implicată o profesoară de la un liceu din capitală, transmite IPN. Instituția a fost sesizată de către mama elevei agresate. De asemenea, administrația liceului a dispus ca profesoara care a manifestat comportament agresiv să nu mai predea la clasa în care învață eleva. Ministerul Educației precizează că va monitoriza acțiunile întreprinse la nivelul DGETS pe marginea acestui caz, pentru a se asigura că va fi respectat cadrul legal relevant.
  • Tatiana Șevciuc și Marin Gospodarenco au fost admiși la proba interviului în cadrul concursului pentru funcția de președinte al Curții de Conturi, scrie tv8.md. O decizie care prevede acest lucru a fost aprobată de membrii Comisiei de control al finanțelor publice. Atât Marin Gospodarenco, cât și Tatiana Șevciuc au experiență în domeniul de finanțe publice, informează Parlamentul. Anterior, aceștia au activat în cadrul Curții de Conturi. Marin Gospodarenco a fost șef de direcție, iar Tatiana Șevciuc a fost numită de Parlament, în 2022, în funcția de membră a Curții de Conturi. Trei persoane au depus dosarele la concurs, unul dintre dosare fiind incomplet. Respectiv, doi candidați au fost admiși la proba interviului.
  • Newsmaker relatează că Agenția Proprietăți Publice a numit un șef interimar la „Calea Ferată din Moldova” (CFM), după ce directorul general al întreprinderii de stat Oleg Tofilat și-a dat demisia. Este vorba despre actualul vicedirector al CFM Serghei Tomșa. Într-un comunicat din 12 februarie, APP a anunțat că marți, 13 februarie, este ultima zi de mandat a lui Oleg Tofilat în calitate de director general al CFM.
  • O campanie națională, „Împreună fără Bullying”, se va desfășura, timp de șase luni, în școlile din Rep. Moldova. Aceasta va include proiecții de filme, spectacole, dezbateri, promovarea mesajelor pe rețele de socializare, asistență și consilierea victimelor, transmite Radio Chișinău. În cadrul campaniei, 430 de psihologi vor oferi asistență victimelor bullying-ului la nivel național. Totodată, 80 de formatori vor susține cursuri de prevenție, instruind cadrele didactice despre ce înseamnă bullying-ul în școli.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram este populară postarea Europei Libere despre conceptul ministerului Educației de a transforma 35 de instituții de învățământ din R. Moldova în „școli model” care vor fi un „pol de atracție regională”. Conceptul prezentat de ministrul Dan Perciun include facilități ca sere inteligente pentru orele de biologie, terenuri de sport cu piste de alergare, zone de odihnă pentru elevi și profesori.
  • Pe Facebook a trezit interesul internaților un reportaj protv.md despre o femeie din satul Peticeni, raionul Călărași care a împlinit vârsta de o sută de ani. Copiii, nepoții dar și strănepoții i-au organizat o sărbătoare pe cinste
XS
SM
MD
LG