Linkuri accesibilitate

Anchetatorii ruși cheamă copiii ca martori împotriva mamei acuzate de discreditarea armatei


O fetiță de 9 ani și fratele ei de 10 ani au fost chemați ca martori într-un dosar penal împotriva mamei lor, după ce aceasta a fost acuzată că a „discreditat” în mod repetat armata rusă.

Lidia Prudovskaia și cei doi copii ai săi au fost chemați vineri de anchetatori din regiunea Arhangelsk, din nordul Rusiei, pentru a da declarații în acest dosar, a informat publicația de știri rusă Sota.

Prudovskaia s-a confruntat anterior cu citații administrative pentru acuzații similare, după ce a distribuit postări împotriva războiului pe platforma rusă de socializare VKontakte în septembrie 2022.

Discreditarea armatei ruse este o infracțiune conform unei legi adoptate după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022. Legea este folosită în mod regulat împotriva criticilor de la Kremlin.

Pe 28 aprilie, Putin a semnat legislația care ridică pedeapsa maximă pentru trădare de stat la închisoare pe viață, față de limita de 20 de ani, iar pentru sabotaj la 20 de ani de la 15 ani. Cei condamnați pentru acțiuni de „destabilizare” a țării ar putea primi până la 20 de ani de închisoare, în timp ce cei găsiți vinovați de favorizarea terorismului vor executa acum o pedeapsă minimă de șapte ani, în loc de cinci.

Tot atunci Putin a mai aprobat și un proiect de lege care prevedere retragerea cetățeniei rușilor pentru „discreditarea” armatei sau pentru răspândirea de informații „false” despre forțele armate, precum și pentru acțiuni considerate o amenințare la adresa securității naționale.

În aprilie, autoritățile ruse au solicitat restricționarea drepturilor părintești ale unui tată singur condamnat pentru discreditarea armatei în urma unei schițe anti-război desenate de fiica sa la școală.

Alexei Moskaliov, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru comentariile pe care le făcuse pe rețelele de socializare criticând războiul Moscovei în Ucraina, în timp ce fiica sa Maria a fost plasată într-un orfelinat.

XS
SM
MD
LG