Rezultatul alegerilor parlamentare va fi hotărâtor pentru viitorul Moldovei și va influența natura și intensitatea relațiilor acestei țări cu Uniunea Europeană a declarat Europei Libere eurodeputatul PSD, Andi Cristea, Președintele Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova care precizează că pe parcursul procesului electoral, Uniunea Europeană a lansat diverse semnale privind importanța unor alegeri libere și corecte, în conformitate cu standardele democratice.
Andi Cristea: „Întotdeauna alegerile din Republica Moldova, acelea pe care am putut să le observ eu, au fost foarte fierbinți; miza este ridicată, așa cum știm, societatea este profund divizată și, dacă ne uităm în istoria recentă, în Republica Moldova stabilitatea este mai degrabă excepția, iar instabilitatea de prea multe ori a fost regula.
Acum, vorbind despre alegeri, cred că cel mai optimist scenariu ar fi ca Republica Moldova să rămână stabilă pe o orbită pro-europeană. Cel mai pesimist scenariu ar fi, din punctul meu de vedere ca om politic, ca PSRM să aibă majoritatea constituțională în Parlament, pentru că în acel moment ar putea să provoace o serie de procese de impact pentru toată regiunea și pot să amintesc aici federalizarea, un precedent care, dacă s-ar întâmpla, Doamne ferește, ar fi foarte periculos pentru Ucraina și pentru toată regiunea extinsă a Mării Negre.”
Europa Liberă: Pe parcursul acestei campanii s-a vorbit mult și despre implicarea factorului extern. Vreau să aflu o părere a Dvs. referitoare la această declarație care a venit din partea Ministerului rus de Externe, care a acuzat într-o declarație Statele Unite și pe șeful misiunii diplomatice la Chișinău al SUA de amestec în alegerile din Republica Moldova. Cum vedeți Dvs. implicarea acestui factor extern atunci când e vorba despre alegeri?
Andi Cristea: „Eu am interpelat în scris Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, pe dna Federica Mogherini, privind alegerile parlamentare din Republica Moldova, cele de pe 24 februarie și m-am referit la acțiunile de combatere a influenței rusești în procesul electoral din Republica Moldova, solicitând informații concrete despre cooperarea serviciului diplomatic al Uniunii Europene, al Serviciului European de Acțiune Externă și în special al Grupului Operativ East StratCom cu autoritățile de la Chișinău în scopul prevenirii implicării actorilor externi în alegerile parlamentare, pentru că, așa
Este de datoria instituțiilor europene și a statelor membre să combată posibila implicare a Rusiei și a altor actori non-statali în alegerile europene din primăvara acestui an...
cum am văzut, în media și în mediul politic și diplomatic am avut, practic, confirmări ale existenței unei campanii de dezinformare puternică și susținută, precum și referitoare la implicarea Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova.
Și cred că este de datoria instituțiilor europene și a statelor membre pentru a combate posibila implicare a Rusiei și a altor actori non-statali nu doar în alegerile europene din primăvara acestui an, mă refer la cele pentru Parlamentul European, dar și la alegerile care au loc în țările care sunt partenere ale Uniunii Europene, așa cum este Republica Moldova.”
Europa Liberă: Uniunea Europeană, OSCE, Statele Unite ale Americii au promis să monitorizeze îndeaproape mersul acestor alegeri parlamentare. De ce atât de sporit acest interes pentru buna desfășurare a alegerilor din Moldova și cât de mult depinde dacă aceste alegeri vor fi libere și corecte și reluarea relației cu Uniunea Europeană?
Andi Cristea: „Păi relația nu s-a terminat niciodată, Doamne ferește!, doar finanțare a avut de suferit. Relația e acolo și, într-adevăr, ar putea să fie upgradată la un nivel corespunzător, după alegeri, vreau să spun, fără nici un dubiu. Eu spun clar: alegerile trebuie să fie libere și corecte și este un interes extern și va exista monitorizare.
Dați-mi voie să fiu optimist până la proba contrarie și să
Alegerile trebuie să fie libere și corecte și este un interes extern și va exista monitorizare....
sper și să cred că alegerile vor fi fără iregularități, de altfel Parlamentul European, că asta e instituția unde eu muncesc acum, va trimite inclusiv o delegație de șapte persoane, șapte colegi europarlamentari, care vor monitoriza procesul electoral. Este o delegație de lungă durată OSCE/ODIHR, care deja este la Chișinău, eu personal am participat în 2014 la misiunea de observare a alegerilor și așteptăm vești bune, nu așteptăm să aflăm despre iregularități. Sper ca să nu existe nici un fel de iregularitate.”
Europa Liberă: România deține președinția Uniunii Europene până la mijlocul acestui an. Autoritățile de la Chișinău totdeauna au contat pe sprijinul pe care poate să-l ofere Bucureștiul pe calea eurointegrării Republicii Moldova. Ce ar putea face țara Dvs. în acest timp pentru ca Republica Moldova să meargă pe un drum corect?
Andi Cristea: „România, țara mea ar trebui să facă ceea ce a făcut dintotdeauna: să fie aproape de Republica Moldova și să sprijine procesele de apropiere de Europa, de Uniunea Europeană, dar mingea nu e în terenul nostru, e în terenul de la Chișinău și-mi doresc să existe acolo expertiza și viziunea ca lucrurile să nu derapeze și lucrurile să avanseze în direcția cea bună.”
Europa Liberă: Pentru că s-a vorbit foarte mult despre nevoia reformelor care trebuie să fie implementate în Republica Moldova, ce ar trebui să se regăsească prioritar în agenda următorilor 101 deputați, care vor fi aleși la 24 februarie?
Andi Cristea: „Întrebarea asta cu reforma e foarte bună și-mi ridică o minge la fileu. Vreau să vă spun în felul următor: pentru că sunt parlamentar european și am avut o discuție cu ușile închise împreună cu colegii din delegația pentru Republica Moldova, și am avut și un schimb de opinii cu conducerea Serviciului European de Acțiune Externă prin videoconferință, la Bruxelles, anumite familii politice europene au un deficit de viziune și de înțelepciune când vine vorba de menținerea Republicii Moldova pe orbită europeană, pentru că respectivele familii politice europene nu au expertiză decât până în vârful nasului, altfel spus, ele deschid manualul de democrație europeană tipărit la Bruxelles, văd că lucrurile în Republica Moldova nu sunt ca în carte și aruncă cartea, și trec la subiectul următor, fără să înțeleagă mare lucru. Și vă dau un exemplu.
Menționam, de exemplu, că în 2014 am fost în misiunea de observare a alegerilor din Parlamentul European în Republica Moldova. Și aveam o distinsă colegă, nu-i dau numele, nu-i spun nici grupul politic din care face parte, cu care călătoream în avion și-mi zice: „Știi, n-am fost niciodată în Republica Moldova, e pentru prima oară când merg la Chișinău. Zi-mi și mie despre ce e vorba acolo, care e situația în țară”. Și încerc eu să-i povestesc care sunt provocările și la un moment dat mă întreabă: „Dar oamenii ăștia au animale fără stăpân, sunt câini comunitari, câini vagabonzi”? Eu mă blochez și zic: „Măi, cred că da, cred că au, dar, știi, problema lor este mult mai amplă. Noi încercăm să-i ajutăm să aibă instituții care trebuie să fie consolidate, să fie puse pe picioare corespunzător”. Și colega mea mi-a spus că am rămas șocat: „Păi, dacă sunt așa de cruzi cu animalele și există animale fără stăpân, eu nu pot să-i susțin”.
Și, din păcate, instituția Parlamentului European, așa cum am mai spus-o, din păcate, față de Republica Moldova nu instituția, dar de fapt anumite grupuri politice care au avut o majoritate la un moment dat, noi am arătat standarde duble față de Republica Moldova, am avut rezoluții pe Turcia, pe Bosnia, pe acele rezoluții le-am amânat, fiindcă se apropiau alegerile și nu am vrut să interferăm politic cu alegerile din statele respective, dar când Partidul Popularilor Europeni a avut un interes îngust politic să-i ajute electoral pe Maia Sandu și Andrei Năstase am votat un text foarte dur, mult mai dur decât era cazul.
Actualul Guvern din Republica Moldova a semnat acordul cu FMI din 2016 încoace? L-au semnat. Au stabilizat țara economic și au adunat, cum se spune, cioburile după frauda bancară? Au făcut lucrul acesta. Au implementat Foaia de parcurs european? Da! Au deschis Birou NATO la Chișinău? Au deschis. Au arătat solidaritate cu partenerii vestici? Da! În cazul atacului din Marea Britanie de la Salisbury? Da! OK, mai sunt probleme: pluralism, democrație de tip european, justiție selectivă, sunt lucruri care trebuie mișcate în direcția bună, dar o spun foarte clar – respectivii deontologi de la Bruxelles ar trebui să înțeleagă că dacă vine Dodon va umple Republica Moldova și de pluralism, democrație de tip european, justiție ca în filme, va da valori europene la tot poporul, cum spunem noi în România, până se satură Bruxelles-ul de probleme la granița Uniunii Europene. Și dacă credeți că exagerez, vă dau următorul exemplu: în ultimii trei ani sau de când el e președinte, a fost de 20 de ori la Moscova și o singură dată la Bruxelles. Și acum vă întreb realist vorbind: ce așteptări să am de la un posibil Guvern socialist?”
Europa Liberă: Eu o să revin la asistența financiară pe care o oferă Uniunea Europeană Republicii Moldova. Ați amintit și Dvs. că banii ăștia se dau pentru o justiție independentă, pentru pluralism de opinii, o presă liberă, o luptă mai înverșunată împotriva corupției. De ce percepția cetățeanului rămâne a fi una, că prea puțin se face pentru bunăstarea națiunii?
Andi Cristea: „Pentru că lucrurile sunt departe de a fi perfecte, acesta-i răspunsul scurt. Și sunt de acord cu Dvs. că cetățenii sunt cei mai importanți, bunăstarea lor trebuie să primeze și vă spun că Uniunea Europeană este singura rețetă sigură de prosperitate în istoria Europei extinse. Dacă Uniunea Europeană nu e acolo, prosperitate e cam greu să fie. Deci, Republica Moldova este neutră, nu? Nu e sub umbrela de securitate a NATO, așa cum e România, pe cale de consecință are nevoie cel puțin de stabilitatea dată de predictibilitatea drumului european.
O spun foarte clar: din punctul meu de vedere, sunt momente de cumpănă în istoria națională. Mă refer la aceste alegeri, pentru că istoria Republicii Moldova ne arată o politică ciclică. Acum la alegerile astea fie se încheie un ciclu și ne pregătim de cel puțin două mandate pro-ruse și istoria ne arată faptul că nu se pleacă mai devreme de la putere, vedeți comuniștii, începutul anilor 2000, de exemplu. Fie există curajul de a pune egoul și antipatia deoparte și de a negocia și sperăm să existe această înțelepciune pentru a avea un Guvern, care să guverneze cu fața spre Europa și să aibă sprijinul în Parlament, dar rămâne să vedem votul popular și noi sperăm la ce e mai bun.”
Europa Liberă: Iarăși fac trimitere la percepția cetățeanului din Republica Moldova care se întreabă: de ce se întâlnesc în anumite situații, cazuri interesele pro-Moldova lui Vlad Plahotniuc cu interesele pro-Moldova lui Igor Dodon? Credeți că președintele se subordonează liderului PD?
Andi Cristea: „Eu cred în felul următor: în 2014 vorbeam despre politicieni pro-europeni și pro-ruși la Chișinău. Patru ani mai târziu sau cinci ani mai târziu, că suntem în 2019, avem această narațiune introdusă despre oligarhi și mișcare antioligarhică. Eu vă spun foarte clar: aceste lucruri sunt efectele instrumentelor foarte sofisticate de propagandă pro-rusă și anti-europeană, care afectează Republica Moldova. Eu, uitându-mă la puterea pe care o are Plahotniuc în Republica Moldova, pot să constat că și-a folosit cel puțin parțial această putere pentru a îndrepta Republica Moldova spre Vest și lucrul acesta trebuie remarcat.”
Europa Liberă: Dar odată cu sloganul acesta „pro-Moldova” pe care l-a îmbrățișat, PD-ul lasă să se înțeleagă că se îndepărtează un pic de UE țara?
Andi Cristea: „Eu sper să nu. Vedem ce ne rezervă viitorul.”