Linkuri accesibilitate

Angajații BNM inculpați în dosarul „Frauda bancară” - suspendați din funcție | Noi focare de gripă aviară - depistate în R. Moldova


Banca Națională a Moldovei
Banca Națională a Moldovei

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Angajații Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care sunt inculpați în dosarul „Frauda bancară”, au fost suspendați din funcție, din 31 ianuarie curent, a comunicat guvernatoarea băncii centrale, Anca Dragu. „...Din momentul în care o persoană poate să fie inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolat...”, a spus guvernatoare, citată de jurnal.md. La 21 decembrie 2023, Parlamentul l-a revocat din funcția de guvernator al BNM pe Octavian Armașu după audieri despre „furtul miliardului”. Atunci, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a spus că Armașu trebuie să demisioneze, inclusiv pentru a păstra în funcții „oameni implicați în frauda bancară și obstrucționarea anchetei”.
  • Fostul șef al Inspectoratului Național de Probațiune (INP), Andrei Iavorschi, suspendat anterior din funcție pentru abuz în serviciu, a fost scos de sub urmărirea penală, iar cauza în care este vizat a fost clasată. Dânsul a anunțat că va cere să fie restabilit în funcție și chiar să-i fie achitat salariul pentru perioada suspendării. Ministerul Justiției a precizat că ordonanța Procuraturii Anticorupție prin care Iavorschi a fost scos de sub urmărirea penală a fost contestată, transmite postul public de televiziune .
  • Săptămâna trecută, specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au depistat șapte focare noi de gripă aviară, atât la fauna sălbatică, cât și în gospodăriile oamenilor. În total, de pe 16 decembrie 2023, până pe 5 ianuarie curent, au fost înregistrate 71 de focare de gripă aviară înalt patogenă. 25 dintre acestea au fost deja eradicate, iar altele sunt în fază avansată de eradicare, scrie tv8.md. ANSA îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să le țină în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Instagram, de interes din partea internauților s-a bucurat un fragment dintr-un eseu despre burnout, scris de Doina Babcinschi, participantă în cadrul Școlii de Scris, organizate de Moldova.org.
  • Pe Facebook, în top se regăsește reportajul Europei Libere, despre Mihai Munteanu, un bărbat care s-a născut cu deficiențe de auz și vorbire, la fel ca soția sa, Maria, și cei trei copii ai lor. Pentru a-și întreține familia, el are două locuri de muncă: dimineață mătură străzile din Chișinău, iar după amiază și până la miezul nopții este curier la o companie de livrări.
XS
SM
MD
LG