Linkuri accesibilitate

Anne Boyer-Donnard: Profilarea online a copiilor, care a explodat în pandemie, ar trebui interzisă


Teenager with tablet computer

Statele europene ar trebui să consolideze măsurile protecție a datelor cu caracter personal ale copiilor, în special a datelor legate de sănătate și a datelor colectate în cadrul educației online, pentru a minimiza efectele adverse potențiale, inclusiv identificarea publică a unui copil infectat cu Covid-19, se spune într-o declarație a Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.

Anne Boyer-Donnard: Profilarea online a copiilor, care a explodat în pandemie, ar trebui înterzisă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:25 0:00

Comitetul de Miniștri și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele și impactul pandemiei Covid-19 asupra copiilor ca urmare a creșterii activităților online și a utilizării produselor și serviciilor online, dar și a excluderii digitale.

Trasabilitatea activităților copiilor în mediul digital îi poate expune la activități infracționale, cum ar fi solicitarea copiilor în scopuri sexuale, discriminarea, agresiunea, urmărirea și alte forme de hărțuire online și nu numai.

Datele cu caracter personal pot fi utilizate în beneficiul, dar și în detrimentul copilului, iar în prezent înțelegerea impactului prelucrării datelor biometrice, a supravegherii digitale și profilării este încă limitată, spune pentru Europa Liberă Anne BOYER-DONNARD, project manager al Data Protection Unit din cadrul Consiliului Europei.

Profilarea online a copiilor, care a explodat în pandemie, ar trebui interzisă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:25 0:00

Europa Liberă: Cum a afectat pandemia accesul la datele confidențiale ale copiilor noștri, care au petrecut mult mai mult timp decât în condiții normale pe internet.

Anne Boyer-Donnard: „Pe perioada pandemiei atât noi cât și copiii noștri au petrecut majoritatea timpului pe internet, pe platforme sociale, pe platforme de comunicare, jocuri, pentru tot felul de activități distractive și bineînțeles pentru școala online. A fost de ajutor pentru copii, căci așa au putut sta în legătură cu colegii, cu profesorii. Dar mediul digital vine și cu o serie de riscuri. De fiecare dată când ne conectăm la rețea, ni se culeg date personale. Când descărcăm o aplicație pe telefon, ni se cere să dăm o serie de date personale. Iar asta se aplică pentru orice activitate pe care o avem online. Dacă noi, adulții, nu suntem în stare să ne setăm telefoanele astfel încât să ne protejăm datele personale, câtă vreme nu știm nici să ne setăm cookie-urile, pe care le acceptăm pur și simplu, ce pretenție să avem de la copii? Copiii nu dau nici o atenție acestor lucruri. Rezultatul? Din ce în ce mai multe date personale sunt colectate, iar oamenii nu sunt conștienți de felul în care sunt folosite aceste date. Ca atare, din cauza pandemiei, cantitatea de date personale colectate a crescut foarte mult.”

Europa Liberă: Datele nu sunt colectate doar la început, când te conectezi? Sau în permanență, pe toată perioada pe care o petreci citind un ziar online sau pe un joc online sau alte aplicatii sau platforme sociale online?

Anne Boyer-Donnard:„Datele sunt colectate la conectare. Dar prin adresa de identificare online (IP), prin cookie-urile care sunt incluse în aplicație, sunt colectate și date precum: reacțiile tale la anumiți stimuli sau reclame, rețeaua socială pe care o ai, timpul petrecut pe acea rețea, cât de rapid treci de la un site la altul, cât de repede iei decizia de a cumpăra ceva online, nivelul de preț pe care ești dispus să îl plătești. Ești profilat pe toată durata pe care o petreci online.”

Europa Liberă: Dar copiii ar spune: mama, nu îmi pasă, eu nu fac cumpărături, tu le faci pentru mine, eu nu am nimic de ascuns, tot ce vreau este să vorbesc cu prietenii mei.

Anne Boyer-Donnard:„Dar chiar în timpul acestor schimburi de mesaje ei furnizează date despre ce le place, ce nu le place, trimit fotografii, care sunt și ele procesate.”

Europa Liberă: Și ce pot face guvernele pentru a proteja copiii noștri care stau atât de mult pe internet?

Anne Boyer-Donnard:„Guvernele, dar și părinții, profesorii, dezvoltatorii de servicii, toți trebuie să conlucrăm pentru asta. Profilarea copiilor poate deveni periculoasă, mai ales dacă se folosesc amprente sau recunoașterea facială. Datele biometrice pot avea implicații pe toată durata vieții pentru copii. Aceste date sunt folosite în publicitate, de exemplu, pentru că produsele pentru copiii sunt o piață importantă și în creștere. De asemenea, aceste date pot fi folosite pentru a-i influența pe copii în a-și alege viitoarea profesie sau ce vor studia, sau pentru a anticipa comportamentul lor ca adulți. De aceea, este important ca dreptul la viață privată și protecția datelor să le fie recunoscut și copiilor, nu doar adulților. Și aici vine rolul guvernelor, căci acestea trebuie să se asigure că măsurile de protecție a copiilor sunt puse în aplicare. Acest lucru se poate face în mai multe moduri, în paralel: legislația trebuie revizuită și modificată pentru a oferi protecție maximă. Guvernele trebuie să recunoască dreptul copiilor la protecția datelor. Iar pentru asta, toate instituțiile sau organismele de protecție a copiilor trebuie să fie bugetate corespunzător. De asemenea, copiii trebuie să aibă dreptul să solicite despăgubiri sau să ceară recompense dacă aceste drepturi le sunt încălcate.

Fără învățământ online, cei mai mulți copii ar fi rămas în acestă perioadă fără educație școlară

Pe de o parte, copiii trebuie să aibă acces la mediul online, să aibă educație digitală. Comitetul pentru aplicarea Convenției pentru protecția datelor a emis un ghid pentru protecția datelor copiilor în învătământul online, care poate însă fi aplicat și în alte domenii de activitate online. Fără învățământ online, cei mai mulți copii ar fi rămas în acestă perioadă fără educație școlară, cu un impact incredibili asupra viitorului lor. Cu toate acestea, cei responsabili cu învățământul online nu au știut să folosească cum trebuie toți parametrii acestui proces, cu consecințele respective. Copiii au transmis fără să știe o cantitate imensă de date personale acestor sisteme de învățământ online, care nu au fost evaluate cu privire la standardul lor de protecția datelor. Parintii, copiii, profesorii și școlile nu au fost la curent cu cantitatea și tipul de date colectate. Programele pentru invătământ online au fost oferite școlilor pe gratis. Nimic nu este însă gratis. Când ceva este gratis în mediul online, produsul este persoana, clientul în sine. Noi, clienții, ne oferim în schimb datele, iar companiile fac profit cu datele noastre. De aceea, cine are nevoie de aceste servicii, scolile, consiliile locale, guvernele de exemplu, ar trebui să renegocieze contractele în funcție de aceste noi elemente legate de protecția datelor. Profilarea online a copiilor ar trebui înterzisă prin lege.”

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG