Linkuri accesibilitate

ANRE se întrunește în ședință. Moldovagaz spune că va cere majorarea tarifului


Imagine generică cu facturi
Imagine generică cu facturi

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) se întrunește vineri în ședință, iar pe agendă figurează ajustarea tarifului de tipul intrare/ ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de către Moldovatransgaz. Este una dintre verigile care formează tariful final plătit de consumatori. Paralel, președintele Consiliului de administrație al Moldova-Gaz, Vadim Ceban, a declarat pentru Ziarul de Gardă că va merge la ANRE să ceară majorarea tarifului.

„Vom solicita majorarea pentru că prețul de achiziție al gazului este scump comparativ cu cel care este introdus în tarif și astfel nu acoperă cheltuielile”, a declarat Ceban.

Șefa serviciului de comunicare de la ANRE, Galina Sanduță, a spus Europei Libere că până acum autoritatea nu a recepționat nicio cerere oficială de la Moldova-Gaz, în care să fie incluse și calculele pentru noul tarif.

Joi, parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență, pentru 60 de zile, în domeniul energetic. Chiar dacă cadrul legal permite adoptarea unor decizii în termeni mai restânși, a spus Sanduță, oricum această solicitare va fi publicată și consultată public.

Tariful actual plătit de consumatori acoperă un cost de achiziție al gazelor de 450 de dolari pentru mia de metri cubi, valabil pentru lunile noiembrie-decembrie. În luna ianuarie, metanul livrat de Gazprom R. Moldova s-a scumpit cu 200 de dolari mia de metri cubi, fiind necesară ajustarea tarifului final, au spus reprezentanții Moldova-Gaz. Se așteaptă ca majorarea să crească de la 11 lei în prezent spre 14-15 lei. Asta în condițiile în care în luna octombrie același tarif constituia 4,8 cu tot cu TVA.

XS
SM
MD
LG