Linkuri accesibilitate

Antisemitismul, în creștere în 2018: raport anual (VIDEO)


Experții israelieni au dat publicității miercuri un raport anual privind atacurile antisemite la scară globală, constatând că în 2018 s-a consemnat un trist record în ce privește numărul de oameni omorâți în asemenea incidente.

Antisemitismul în ceștere în 2018
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct


„Există un sentiment de îngrijorare tot mai acut printre evreii din multe țări ale lumii”, a spus Moshe Kantor, președintele Congresului Evreiesc European, vorbind la Tel Aviv, la prezentarea noului raport anual israelian

privind evoluția anti-semitismului în lume.

Raportul alcătuit de cercetătorii Centrului Kantor al Universității din Tel Aviv constată că anul trecut au fost uciși în atacuri antisemite cei mai mulți evrei din ultimele decenii, anume 13 – marea majoritate în atacul din 27 octombrie, de la o sinagogă din Pittsburgh, în Statele Unite, unde au fost omorâți 11 oameni. În total, în 2018 au fost înregistrate 400 de atacuri anti-semite, o creștere de 13% față de anul precedent.

Creșterea cea mai dramatică a fost în Europa occidentală, unde evreii s-au confruntat în 2018 cu pericole și amenințări crescânde. În Germania, de pildă, s-a consemnat o creștere cu 70% a incidentelor anti-semite. Moshe Kantor a spus la lansarea raportului că în lumea de astăzi anti-semitismul nu mai este apanajul triunghiului clasic: extrema-dreaptă, extrema-stângă, radicalism islamist. „Antisemitismul a devenit „de centru”, fiind adesea acceptat de societatea civilă”, a spus Kantor.

Lespezile neuitării
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:58 0:00

Centrul Kantor al Universității din Tel Aviv își publică raportul anual în ajunul comemorării în Israel a victimelor Holocaustului –începând de miercuri la apusul soarelui. Anul acesta, ziua comemorativă vine la puțin timp după încă un atac sângeros asupra unei sinagogi – petrecut sâmbătă la San Diego, în California, și soldat cu un mort.

La prezentarea raportului, Moshe Kantor a mai spus că în afara actelor de vandalism și violență adesea armată, a crescut și violența verbală, inclusiv în presa liberală, prestigioasă – și a dat exemplul unei caricaturi anti-semite apărute în New York Times, pentru care cotidianul american deja și-a cerut scuze.

„Antisemitismul a ajuns la punctul în care pune sub semnul întrebării însăși continuarea vieții evreiești în multe părți ale lumii, care nu mai par așa de sigure cum păreau”, a mai spus, la Tel Aviv, Moshe Kantor. El a menționat printre fenomenele îngrijorătoare din ultima vreme îmbrățișarea anti-semitismului sub forma criticilor la adresa Israelului de către liderii opoziției laburiste britanice, sau cooptarea unor activiști anti-semiți în mișcarea de proteste a „vestelor galbene” din Franța.

Despre situația din România, aici.

Raportul are și capitole individuale despre țările europene. În cel dedicat Moldovei, se spune că s-au înregistrat relativ puține așa-numite „crime ale urii” față de alte țări europene, cele mai frecvente fiind actele de vandalism având ca țintă proprietăți sau cimitire evreiești.

Drepţi între popoare
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:57 0:00

Raportul notează printre altele, cu surprindere declarată, că lidera PAS Maia Sandu, „cunoscută pentru vederile ei progresiste și pro-democratice”, a spus într-un interviu televizat că despre liderul român din perioada războiului Ion Antonescu se poate vorbi și de bine, și de rău – o declarație care a provocat protestul comunității evreiești din Moldova. Este deplânsă de asemenea în raport compararea avorturilor cu Holocaustul de către participanții la Congresul Mondial al Familiilor, reuniune a unor cercuri ultraconservatoare patronată în toamnă la Chișinău de președintele Igor Dodon.

Sunt menționate însă în cazul Moldovei și evenimente pozitive, ca deschiderea în ianuarie 2018 a primului centru de informații-muzeu privind Holocaustul.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG