Linkuri accesibilitate

Antony Blinken: Washingtonul va face totul ca să-l convingă pe Putin să nu invadeze Ucraina


Imagine de arhivă.
Imagine de arhivă.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat pe 20 februarie că potrivit ultimelor evoluții Rusia e „pe punctul” de a invada Ucraina, și că prelungirea manevrelor militare ruso-belaruse în apropierea acestei țări sporește îngrijorările. Blinken a mai spus că președintele Statelor Unite Joe Biden e pregătit până în ultima clipă să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin „la orice oră și în orice format”. Făcând aluzie la avertismentul lui Biden de acum două zile potrivit căruia Putin ar fi decis deja invadarea Ucrainei, șeful diplomației americane a spus că Washingtonul va face tot ce-i stă în putință ca să-l descurajeze pe Putin și să-l convingă să renunțe la această decizie.

Vorbind într-o intervenție la CNN, Blinken a declarat că Statele Unite și aliații lor au pregătit un „pachet masiv” de sancțiuni contra Rusiei, dacă aceasta atacă Ucraina. Oficialitățile occidentale au avertizat că până la 150.000 de militari ruși au fost masați în apropiere de granița Ucrainei, alți 30.000 se află în Belarus, la care se adaugă mai multe mii de separatiști pro-ruși în estul Ucrainei. Antony Blinken a mai adăugat însă că a impune sancțiuni Rusiei acum - așa cum a cerut președintele ucrainean Volodimr Zelenski la acest sfârșit de săptămână - le-ar reduce eficiența. Imediat ce sînt sancțiunile sunt impuse, a spus Blinken la CNN, efectul lor de descurajare dispare.

El a mai precizat că intenționează în continuare să se întâlnească cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov săptămâna viitoare în Europa, dacă Rusia nu invadează Ucraina înainte de asta

XS
SM
MD
LG