Linkuri accesibilitate

Antreprenorii caută soluții pentru a-și convinge angajații să se vaccineze


În așteptarea rândului pentru vaccinare, la Căușeni, 2021
În așteptarea rândului pentru vaccinare, la Căușeni, 2021

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică recomanda, pe 17 iulie, conducerii întreprinderilor și organizațiilor, indiferent de forma de proprietate, să încurajeze vaccinarea angajaților împotriva Covid-19, astfel încât către 1 septembrie ponderea acestora să ajungă la minim 70%. Condiționări de acest fel pentru revenirea la muncă în oficii au răsunat și din partea unor giganți internaționali, precum Google, în încercarea de a-și convinge colaboratorii să se imunizeze. Ce tactică au adoptat antreprenorii moldoveni vizavi de această decizie a Comisiei, în condițiile în care vaccinarea este opțională?

Antreprenorii caută soluții pentru a-și convinge angajații să se vaccineze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:42 0:00
Link direct

Unii manageri de companii au început campania de informare și de motivare a imunizării anti-Covid 19 printre angajați înainte ca autoritățile să ia în calcul o asemenea recomandare. Este cazul directoarei fabricii de confecții „Ionel” din Chișinău, Tamara Luchian, care astăzi are peste 50% din subalterni vaccinați. Ea este de părere că cei din business trebuie să se implice mai activ pentru a impulsiona vaccinarea, fiind convinsă că este singura soluție pentru a combate pandemia și a nu mai repeta închiderea economiei ca în primăvara-vara anului trecut.

Cred că unica salvare pentru toți este ca toți să fim vaccinați...

„În colectiv am petrecut vaccinarea. Am avut o înțelegere cu doamna directoare de la policlinica nr. 1, dna Glavan, într-adevăr asta nu este obligatoriu, doritorii care au dorit. Vom prelungi lucru acesta în colectiv, fiindcă asta este datoria noastră, să dăm lămurire și cred că unica salvare pentru toți este ca toți să fim vaccinați. Dacă noi dorim să muncim la noi acasă, căci avem de lucru, dacă noi dorim să ne păstrăm sănătatea, dacă noi dorim să păstrăm colectivele, consider că conducătorii de întreprinderi trebuie să se implice, fiindcă asta este viitorul nostru. Așa îl văd eu”.

Administratorul Zonei Economice Libere Valkaneș din autonomia găgăuză, Mihail Șalvir, la fel consideră că managerii, indiferent că gestionează întreprinderi publice ori private, trebuie să fie mai activi în campania de informare a angajaților, vorbindu-le despre necesitatea de a se vaccina și beneficiile administrării medicamentelor. În același timp, Șalvir spune că nu poate obliga angajații să ia anumite decizii personale.

Nu știu cât de legal este ca să impui omul să se vaccineze...

„Sunt persoane în vârstă, cu anumite probleme de sănătate și eu, în calitate de conducător, nu pot să-i oblig aceste persoane să se vaccineze reieșind din faptul că există anumite riscuri. Acesta este totuși riscul pe care omul singur trebuie să și-l asume. Nu știu cât de legal este ca să impui omul să se vaccineze”.

Administratorul Zonei Economice Libere de la Vulcănești povestește că la rugămintea unui rezident al parcului va organiza împreună cu autoritățile locale din sănătate un punct mobil de vaccinare, pentru a facilita accesul la injecții.

Andrei Gârlea
Andrei Gârlea

Producătorul agricol Andrei Gârlea de la Rezina de asemenea spune că promovează o campanie de informare, precizând însă că nu face agitație pro-vaccinare.

„Eu singur sunt vaccinat și avem mai mult de 30 de procente din membrii noștri care nu sub presiune s-au vaccinat și socot că e un lucru normal. Totodată, noi facem tot posibilul ca să nu se răspândească Covid-ul, adică noi prelungim dezinfecția în fiecare zi, de trei ori, și dacă dorește cineva să se ducă să se vaccineze când vin în sat, necătând că-i perioada de recoltare, eu nu fac niciun impediment pentru asta, dar nici nu fac agitație, nu fac nicio convingere. În primul rând, sunt medicii de familie. Asta trebuie s-o facă instituțiile statului și numai nu eu, noi avem agricultură”.

În condițiile în care tot mai mulți antreprenori din întreaga lume vorbesc despre revenirea la muncă în oficii numai pentru angajații imunizați, Radu Lazăr, manager regional la compania din IT Endava, pune în discuție o problemă de etică: nici nu are dreptul să-și întrebe angajații despre chestiuni de sănătate, când vaccinarea este la libera alegere. În oficiul din Chișinău activează în prezent 30% din personal, iar aceștia vin la muncă din proprie inițiativă. Ca și ceilalți antreprenori, Radu Lazăr spune că recomandă imunizarea, fără a face alte măsuri de convingere.

În al doilea rând, nu am niciun mijloc pentru a impune...

„După mine, cel puțin din cadru legal existent în Moldova, această recomandare are de fapt o tentă de declarație politică și nimic altceva. Nu este niciun un mijloc legal nici măcar de a-i întreba pe oameni dacă sunt vaccinați sau nu, nu mai zic despre mijloc legal de a impune vaccinarea. Așa că nu este decât o declarație politică și am cerut asociațiilor membre din care facem parte să intervină cu interpelări. Nici nu cunosc care este rata de vaccinare, în primul rând, și în al doilea rând, nu am niciun mijloc pentru a impune. În momentul în care oblig omul îl discriminez pe careva principii, în cazul dat de vaccinare sau de lipsa acesteia”.

Atunci când au recomandat oamenilor de afaceri să se activizeze și să ajute în domeniul imunizării autoritățile au avut în vedere responsabilitatea socială pe care o poartă antreprenorii. Personalul medical este deseori insuficient pentru a convinge o pondere încă destul de mare din populație despre beneficiile și inofensivitatea vaccinurilor. Iar atât timp cât nu se va ajunge la o pondere de cel puțin 70% din populație vaccinată, nu se va atinge acea imunitate colectivă despre care vorbesc specialiștii, respectiv există riscul ca virusul să rămână în comunitate, iar medicamentele administrate să nu-și facă efectul scontat.

XS
SM
MD
LG