Linkuri accesibilitate

Apariția pe rețele a documentelor secrete ale Pentagonului declanșează o anchetă multinațională


Documente secrete, majoritatea provenind se pare de la Pentagon au fost publicate pe rețele de socializare și autoritățile americane și din țări aliate încearcă să afle cum a fost posibil.

Situația este cu atât mai misterioasă cu cât unele dintre informații – deși confirmate a fi de proveniență americană – par a fi alterate, în favoarea Rusiei, ca de exemplu cifre modificate cu privire la numărul de morți în conflictul din Ucraina.

Apariția pe rețele a documentelor secrete ale Pentagonului declanșează o anchetă multinațională
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct

Între informații se numără considerații tactice cu privire la războiul din Ucraina și capabilitățile militare ale acelei țări. Materialele respective, aparent în mare parte pregătite pentru șeful statelor majore ale armatei americane, generalul Milley, au fost accesibile și altor angajați și contractori, care aveau dreptul legal să le vadă.

Alte documente cuprind analize ale serviciilor americane de securitate cu privire la Rusia și alte câteva țări, obținute din surse secrete. Documentele făcute publice dezvăluie operațiuni ale spionajului american, ca de exemplu locuri unde a recrutat CIA agenți cu acces la convorbiri între lideri de țări, încercarea unui mercenar rus de a achiziționa armament de la Turcia, membră în NATO, și ce tip de imagini prin satelit folosește America pentru a monitoriza forțe ruse.

Documentele respective au fost postate în rețeaua Discord la 28 februarie și 2 martie, dar scurgerea de informație a fost constatată doar recent, în urma unui articol din New York Times. Oficialități europene se tem că în urma acestui incident, Statele Unite vor ezita să ofere acces la informații importante. Ministerul de Justiție de la Washington a demarat o investigație cu privire la scurgerea de informații. Nu se știe clar care este dimensiunea acesteia sau dacă ea provine dintr-o sursă unică.

Documentele postate vizează activitatea celor mai importante servicii de informații americane. Ucraina ocupă un loc central, iar informații conținute în documente sunt folosite pentru calibrarea ajutorului american și occidental. Anumite secrete au dat la iveală capabilități tehnologice americane, necunoscute public până acum, dar și gradul mare de penetrare în rândurile armatei ruse și comandanților, ceea ce folosește aliatului Ucraina, care află despre planuri de atac și capabilități. Sunt prezentate succese ale serviciilor de informații americane, dar și pierderile serioase suferite de Ucraina în război.

Ucrainenii și-au exprimat nemulțumirea cu privire la scurgerea de informații, care-i primejduiește, oferind rușilor repere cu privire la vulnerabilitățile Ucrainei. Între timp, informațiile s-au răspândit pe Telegram și Twitter.

XS
SM
MD
LG