Linkuri accesibilitate

Aproape zece la sută dintre lucrătorii sistemului medical au fost vaccinați


Imagine generică
Imagine generică

Moldova a obţinut confirmări de la platforma internațională COVAX că va primi la sfîrșitul acestei luni peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca şi alte 72 de mii la sfârșitul lunii aprilie. Totodată, prin intermediul UNICEF, vor fi livrate în această lună peste 24 de mii de doze de vaccin Pfizer. Procesul de imunizare a început săptămâna trecută datorită unei donații de vaccin AstraZeneca din partea României, urmată de primul lot de la COVAX, fiind livrate în total 36 de mii de doze. Până acum au fost vaccinați peste 7 mii de lucrători medicali din prima linie, ceea ce constituie 0,2 la sută din populaţie.

Aproape zece la sută dintre lucrătorii sistemului medical au fost vaccinați
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct

Puțin peste 10 la sută din numărul total al lucrătorilor din sistemul medical au fost vaccinați în prima săptămână a campaniei de imunizare. Din cei peste 7 mii cărora le-a fost administrată prima doză de vaccin, 270, adică 3,6 la sută, au semnalat reacții adverse calificate de specialiști ca fiind uşoare şi medii. Este vorba de febră, dureri musculare şi articulare, slăbiciuni, dureri de cap şi oboseală pronunțată.

Alexei Ceban
Alexei Ceban

„Sunt nişte simptome care denotă faptul că răspunsul imun este unul adecvat şi nu ar trebui să ne pună în gardă. Sunt lucruri normale”, precizează medicul epidemiolog Alexei Ceban de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică.

A început procesul de imunizare, dar decurge foarte lent, şi în autonomia găgăuză, după ce medici din mai multe spitale au refuzat să fie imunizaţi cu vaccinul AstraZeneca, deocamdată singurul disponibil în ţară.

Autoritățile din sănătate planifică încheierea primei etape de vaccinare care cuprinde toţi lucrătorii din sistemul medical, circa 60 de mii de persoane, la începutul lunii mai, având deja confirmate noi donaţii de vaccinuri. Până la finele lunii martie sunt aşteptate 24 de mii de doze de vaccin Pfizer şi 21 de mii de doze de AstraZeneca. Iar la finele lunii aprilie încă peste 70 de mii de doze de vaccin AstraZeneca.

Ne punem ca şi scop să informăm corect populaţia...

Aceste donaţii vor face posibilă imunizarea nu doar a tuturor lucrătorilor din sistemul de sănătate, ci şi trecerea la etapa a doua de vaccinare care cuprinde persoanele din grupurile de risc, începând de la vârstnici şi până la angajații din educație. Atunci va fi demarată şi o amplă campanie de informare pentru creșterea acceptării și cererii de vaccinare, spune Ninel Revenco, șefa grupului național de experți creat de guvern pentru gestionarea vaccinării:

„Ne punem ca şi scop să informăm corect populaţia că vaccinarea este o acţiune extrem de importantă pentru noi. Cunoaşteţi şi vedeţi în fiecare zi acele cifre îngrozitoare de spitalizare în secţiile de terapie intensivă, de reanimare. În fiecare zi decedează în medie 20 de persoane şi cifrele deloc nu sunt îmbucurătoare. Unica şansă este vaccinarea. Nu ne putem permite luxul de a refuza vaccinul acum. Este o oportunitate. Dacă nu o facem acum, dar lăsăm pentru mai târziu ne supunem riscului să facem boala şi să facem varianta foarte gravă.”

Numărul de cazuri grave de infectări este în continuă creştere în ultimele săptămâni. Din cauza numărului mare de solicitări, ambulanțele nu reușesc să ajungă la toți pacienții care solicită ajutorul. Spitalele sunt aglomerate şi practic nu mai au locuri disponibile. Specialiștii spun că situația este alarmantă, întrucât virusul se răspândește mai agresiv.

Donațiile de vaccin pe care R. Moldova le-a obținut şi încă urmează să le primească vor acoperi 20 la sută din necesar...

Alte 30 la sută urmează să fie procurate la prețuri preferențiale de pe platforma COVAX. Iar pentru a atinge ţinta de 70 la sută din populaţie, R. Moldova va mai trebui să procure 20 la sută. Medicul epidemiolog Alexei Ceban susţine că pentru cel puţin 30 la sută din necesarul de vaccinuri sunt disponibile resurse financiare.

„Au fost alocate câteva surse. Primele sunt cele din cadrul fondului de profilaxie. Sunt rezerve de stat şi careva alocări din partea colaborării cu Banca Mondială. Noi avem disponibile resurse financiare pentru procurarea vaccinurilor, doar ca aceste să fie disponibile să ne fie livrate în termeni cât mai restrânşi.”

Alexei Ceban precizează că autorităţile din sănătate poartă deja negocieri cu producătorii vaccinurilor autorizate de OMS. De la Institutul Gamaleya dezvoltatorul vaccinul rusesc SputnikV, care nu este încă aprobat de OMS, deocamdată nu sunt oferte nici de donație, nici de procurare, spune epidemiologul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG