Linkuri accesibilitate

Apropierea alegerilor readuce în actualitate discursul urii și homofobia


Principala organizație care apără drepturile LGBT în Moldova avertizează într-o declarație publică că Igor Dodon a recurs din nou la homofobie pentru a câștiga popularitate. Centrul Genderdoc-M notează că liderul socialist „a ales în calitate de inamic comunitatea LGBT și încearcă să se prezinte pe sine drept apărător al valorilor naționale”, ca reacție la ideea avansată de Dodon, și anume interzicerea prin lege a căsătoriilor între persoane de același sex.

Apropierea alegerilor readuce în actualitate discursul urii și homofobia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct

Într-o recentă apariție televizată, fruntașul socialist, Igor Dodon a declarat că urmând exemplul Rusiei și Ungariei, Constituția Republicii Moldova ar trebui să prevadă expres interzicerea mariajului între persoane de același sex și că PSRM va promova o inițiativă de modificare a Legii Supreme.

Igor Dodon a avut aceeași retorică împotriva căsătoriilor gay în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016 și ulterior în 2020 când zicea că nu va permite legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Este o tactică folosită în fiecare campanie electorală sau criză politică, observă Centrul Genderoc- M într-o reacție publică. Apărătorii drepturilor LGBT în Moldova susțin că socialiștii au ales tactica creării imaginii „dușmanului” alături de care apare un salvator, în cazul de față Igor Dodon, care se prezintă ca apărător al valorilor tradiționale.

Angelica Frolov, coordonatoare de program în cadrul centrului susține că prin asemenea declarații se încearcă băgarea fricii în electorat și manipularea acestuia în favoarea partidului:

„Totuși mai speră că electoratul lor încă mai reacționează și vedeți că ei nu au folosit doar homofobia drept sperietoare, au folosit și limba rusă, e setul obișnuit pe care îl folosesc socialiștii pentru a-și speria electoratul, și este vorba în primul rând de cetățenii din Găgăuzia. Eu cred că ei mai consideră că funcționează aceste sperietori. Presupun eu că socialiștii își cunosc publicul țintă, să zicem așa, și fac ceea ce cred că o să prindă la publicul lor țintă.”

Potrivit unor studii recente, comunitatea LGBT este printre grupurile cel mai des vizate în declarațiile de instigare la ură și intoleranță făcute de politicieni și lideri religioși din Moldova.

Membrii organizației atrag atenția că din moment ce politicienii își permit să facă asemenea afirmații, este evidentă nevoia formării unei gândiri critice, ca cetățenii să aprecieze politicienii după acțiuni și nu în urma declarațiilor populiste.

Președintele Consiliului pentru egalitate, Yan Feldman crede că politicienii își permit declarații discriminatorii pentru că mai au susținători care le validează, iar taxarea i-ar impune să-și schimbe retorica:

Nu setezi o parte a societății împotriva unei alte părți ale societății

„Cu părere de rău, alții sunt atrași de exprimări xenofobe, exprimări rasiste, alții folosesc mai mult discurs de ură față de minoritățile etnice și lingvistice. Fiecare, cu părere de rău, cântă folosind notele scrise de nu știu cine și nu știu de ce agende politice presupuse. Nu setezi o parte a societății împotriva unei alte părți ale societății. Și e foarte important ca și noi, și oamenii care votează, și politicienii, dar și mass-media să nu accepte asemenea mesaje.”

Yan Feldman consideră că instigarea la discriminare sau ură din partea politicienilor este o problemă sistemică în Republica Moldova, adăugând că în lipsa un cadru normativ clar care să sancționeze asemenea discurs, cel mai probabil și în campania electorală care urmează unii actori politici vor face uz de un limbaj ofensator.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG