Linkuri accesibilitate

Ar fi putut Rusia să perturbe funcționarea mașinilor de vot în SUA?


Un raport sub egida organizaţiei Consiliul Atlantic arată că nu există dovezi că rușii ar fi penetrat mașinile de vot la ultimele alegeri americane.

Expertii au decis ca Rusia a incercat sa influenteze alegerile americane, dar fara a fi perturbat functionarea masinilor de vot. Ar fi putut sa o faca? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

DEFCON, o conferinta a piratilor cibernetici si-a facut publice constatarile, asta dupa ce, in iulie, hackeri facusera o demonstratie, infiltrindu-se rapid in nu mai putin de 25 de tipuri de masini de votare. Ei au demonstrat cit este de simplu sa o faci.

Daca la asta adaugam si faptul ca masinile de vot, folosite in America, au parti componente de provenienta straina – multe fabricate in China – probabilitatea pirateriei creste.

Un raport sub egida organizatiei Consiliul Atlantic arata ca nu exista dovezi ca rusii ar fi penetrat masinile de vot la ultimele alegeri. Nu doar ca este posibil, dar este si probabil ca asa ceva sa se intimple insa in viitor – spune raportul.

Firme producatoare sustin ca sursele de aprovizionare cu parti sint sigure si ca factorul uman face imposibila o penetrare ampla. In plus, ei adauga ca multe dintre masini nu sint conectate la internet, deci invulnerabile la piraterie cibernetica.

Dar piratii nu sint de acord si au dovedit-o. Ei arata ca o parte dintre programele cu care masinile sint echipate pot fi viciate, fiind produse care provin din multe locuri in lume, fara sa existe protectiile necesare. Asta face posibil ca o tara cu resurse si un plan pe termen lung, ca Rusia sa poata influenta alegeri.

Raportul incearca sa atraga atentia ca in diverse capitale ale lumii, sistemul electoral american este considerat vulnerabil. Autorii mai spun ca aceleasi probleme creaza vulnerabilitati in sistemul de alimentare cu electricitate, banci si-n alte locuri.

Raportul aminteste ca sistemul de electricitate ucrainean a fost perturbat de doua ori in ultimii doi ani, experti considerind fie ca Rusia a incercat sa-si arate forta, fie se antrena pentru un posibil atac american amplu.

Experti in securitate au cerut firmelor producatoare de masini de votare sa-si supuna codurile de programare la inspectii, dar acestea au refuzat.

In introducerea la raportul care urmeaza sa fie prezentat, Ambasadorul Doug Lutte a scris ca, vazindu-l pe Vladimir Putin in actiune, este ingrijorat pentru ceea ce ar putea urma, pe baza a ceea ce a facut pina acum. Lutte, care este general in retragere spune: „Ce s-a intreprins aduce a tactici militare rusesti. Si ma nelinisteste pentru ca mai avem putin timp la dispozitie pina la alegerile pentru Congres din 2018”.

XS
SM
MD
LG