Parlamentul portughez a respins o propunere socialistă care cerea legalizarea euthanasiei. Alegătorii irlandezi participat la un referendum național și au votat pentru legalizarea avortului.
În ambele cazuri, presa, adică oamenii chemați să facă o informare corectă, nu au uitat să menționeze că e vorba de două țări cu o puternică tradiție catolică. În primul caz, mesajul e că tradiția catolică a învins, în al doilea că tradiția catolică a fost învinsă.
În ambele cazuri, zisa tradiție catolică e privită ca o relicvă radioactivă, ca un balaur reacționar care se pune contra progresului. Indirect dar limpede, catolicismul e prezentat ca o mentalitate curioasă. Adepții lui sînt ființe încetinite și degradate de o boală rușinoasă.
În lumea democrației și toleranței occidentale, valorile creștine trec drept forme de superstiție, iar creștinii sînt, în cel mai bun caz, persoane cu ghinion. Oameni care n-au avut parte de o educație normală.
Nu e fair play. Gîndiți-vă la un meci de fotbal în care arbitrul pune periodic piedică jucătorilor din echipa pe care o detestă. Pentru acest caz, ar trebui poate inventată o nouă infracțiune: arbitrul în ofsaid.