Linkuri accesibilitate

Arestări în Spania după insultarea rasistă a fotbalistului Vinicius (Real Madrid)  


Antrenorul principal al echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, stânga, vorbește cu Vinicius Junior de la Real Madrid în timpul meciului de fotbal din La Liga spaniolă dintre Valencia și Real Madrid, pe stadionul Mestalla din Valencia, Spania, duminică, 21 mai 2023
Antrenorul principal al echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, stânga, vorbește cu Vinicius Junior de la Real Madrid în timpul meciului de fotbal din La Liga spaniolă dintre Valencia și Real Madrid, pe stadionul Mestalla din Valencia, Spania, duminică, 21 mai 2023

În timpul meciului, brazilianul Vinicius, exasperat de scandări rasiste din tribună, a identificat un spectator care striga „maimuță”, l-a arătat cu mâna și a exclamat: „Ăsta, ăsta este!”.

După meci, Vinicius a deplâns faptul că La Liga spaniolă ar fi ajuns o competiție care tolerează rasismul, spunând că în Brazilia lui natală Spania are reputație de țară rasistă.

El Pais relatează că pentru Vinicius a devenit aproape imposibil să joace în afara stadionului propriului club fără să fie insultat rasist. În martie a fost nevoit să asculte scandări rasiste la Osasuna, apoi la Sevilla, iar cel mai recent la Barcelona, pe Camp Nou.

Tot marți, în Spania au fost arestate alte patru persoane bănuite că au agățat un manechin purtând tricoul lui Vinicius de un pod în ianuarie, înaintea partidei dintre Real și Atletico Madrid.

După noul incident, de duminică, fotbalistul a primit mesaje de susținere de la oameni politici, sportivi și oficiali din sport, Președintele FIFA, Gianni Infantino, a spus că „nu este loc pentru rasism nici în fotbal, nici în societate”.

Expresiile de solidaritate au fost umbrite însă de un reproș făcut lui Vinicius de președintele La Liga, Javier Tebas Medrano, care a negat că Spania și La Liga sunt rasiste, cum a spus brazilianul. Tebas a scris că în La Liga sunt peste 200 de jucători negri, care s-ar bucura de „respect cotidian”, în vreme ce incidentele rasiste ar fi izolate, fiind obiectul încercărilor oficiale de „eradicare”.

În scandal s-a implicat președintele Braziliei, Lula da Silva. La începutul participării sale la summitul G7 din Japonia, politicianul de stânga a vorbit despre Vinicius, cerând FIFA, Ligii spaniole și altor ligi naționale să ia măsuri serioase, ca să nu permită „fascismului și rasismului” să domine stadioanele.

Sute de personalități publice braziliene s-au alăturat între timp mesajului, iar unele s-au declarat indignate mai ales de declarația președintelui La Liga, Tebas, cum că Vinicius ar exgera. „Dai vina pe victimă, imbecilule?”, a scris pe Twitter primarul din Rio de Janeiro, Eduardo Paes.

XS
SM
MD
LG