Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: „Șansa de a transmite public mesaje ferme în sensul continuării democratizării R. Moldova a crescut”


Interviul dimineții cu prof. univ. Armand Goșu (București).

Componența viitorului Parlament lasă loc mai mult pentru întrebări privind viabilitatea sa, decât pentru răspunsuri. O convorbire despre rezultatele așteptate și neașteptate ale scrutinului de duminică, despre ce este sigur sau nesigur în arhitectura noului legislativ și, prin urmare, despre speranța de viață a acestuia, într-o convorbire cu istoricul și analistul politic de la București Armand Goșu.

Interviul dimineții: cu prof. univ. Armand Goșu (București)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:47 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, s-a prefigurat o nouă componență a viitorului Legislativ al Republicii Moldova. Componență apărută la capătul unei perioade și campanii electorale „frumoase”, cum a calificat-o un actor politic, infernale”, cum a spus altul. Vedeți această componență ca un rezultat firesc sau totuși surprinzător al realităților politice din ultima vreme?

Armand Goșu: „E mai degrabă surprinzător, sondajele de opinie, chiar dacă nu sunt ele foarte credibile, totuși având un Barometru de Opinie Publică, care indică tendințele importante, ultimul Barometru de Opinie de acum câteva săptămâni nu m-a lăsat să trag concluzia că socialiștii ar putea să piardă mai mult de zece la sută în sondaje între ianuarie când a fost făcut acest Barometru de Opinie și alegerile din 24 februarie.

Surpriza, din punctul meu de vedere, este faptul că socialiștii au pierdut foarte mult și o bună parte din procentele lor probabil s-au dus la Șor, care a obținut un rezultat nemaivăzut. Cred că nimeni nu se aștepta la 8-8,5% în condițiile în care multă lume își punea întrebarea dacă el va trece bariera să intre în Parlament.

Și Partidul Democrat, care de fapt este marele câștigător al acestor alegeri, fiindcă Partidul Democrat a reușit să-l păcălească pe Dodon, au promovat împreună o lege electorală, schimbând sistemul electoral din Republica Moldova. Dodon a sperat până în ultimul moment că el va avea cel mai mult de câștigat de pe urma noii legi electorale și s-a văzut că de fapt Dodon a fost tras pe sfoară, iar principalul câștigător este Partidul Democrat, condus de dl Plahotniuc.”

Europa Liberă: Acum, în continuare, ce interese credeți că vor ghida actorii politici, care, iată, s-au văzut cu sacii în căruță, adică cu reprezentare în Parlament?

Armand Goșu: „Eu cred că cea mai bună poziție de negociere o are, indiscutabil, Partidul Democrat, care e la guvernare și care controlează instituțiile în acest moment, controlează justiția, controlează o bună parte din mass-media din Republica Moldova. În mod cel puțin straniu, Partidul Democrat prin președintele său ieri a și chemat alte partide la negocieri, deși cel puțin la vot după liste Partidul Democrat se clasează pe locul trei, iar rezultatele finale încă n-au fost publicate. Deci e vital pentru dl Plahotniuc, pentru Partidul Democrat să-și conserve puterea în Republica Moldova.

De asemenea, ca socialiștii să iasă cât de cât cu fața curată de pe urma acestor alegeri trebuie să confirme în fața electoratului lor că sunt o formațiune politică, care poate să lupte cu succes pentru putere. Ei au, din păcate pentru ei, o poziție ceva mai slabă acum. Acum, Maia Sandu și Andrei Năstase intră, în sfârșit, în Parlament, devin și parte a sistemului politic și sigur trebuie să le acordăm timp, prezumția de bună-credință și să-i așteptăm să confirme, cred că mai degrabă speranțe de vești bune dinspre această parte a eșichierului politic putem aștepta.”

Europa Liberă: Dar înainte de asta, deci partidele își au deja efectivele concretizate cu care se vor înfățișa în Parlament... Se poate însă considera că jocul este deja făcut sau mai rămâne loc pentru lămuriri a împrejurărilor (abuzuri, scheme, suspiciuni de fraudă ș.a.m.d.) în care s-a ajuns la acest deznodământ electoral? Vedem că și liderii ACUM au făcut declarații destul de dure în acest sens privind necesitatea investigării acestei „crime fără precedent”, cum au calificat acțiunea de fraudare a alegerilor”.

Armand Goșu: „Nu era cum să nu reacționeze, adică s-a mers atât de departe în această fraudă electorală, încât o lipsă de reacție înseamnă de-a dreptul sinucidere politică. E corect ce fac ei. Orice partid cât de cât responsabil ar face asta, e surprinzător că socialiștii nu protestează și, până la urmă, ei sunt principalii perdanți. Ei erau marii favoriți în ultimii doi ani, noi ne spuneam acum câteva săptămâni doar că probabil socialiștii vor câștiga majoritatea sau vor avea nevoie să mai colaboreze și cu alte forțe politice pentru a-și asigura guvernarea. Iată socialiștii, principalii perdanți ai acestui scrutin, nu protestează în fața unor evidente încălcări ale legii, ale bunului-simț, ale normelor internaționale în materie de alegeri. Lucru de altfel constatat, lumea a spus că au fost în general corecte, după care și OSCE-ul, și Uniunea Europeană, Comisia au dat niște comunicate destul de dure, mai ales uitați-vă la comunicatul care a venit de la Bruxelles, unde sunt menționate foarte multe lucruri, adică totul trebuie văzut prin faptul că acesta-i un limbaj diplomatic. Aici fiecare cuvânt e foarte atent cântărit și are valoare în limbajul nostru comun, o valoare mult mai grea. Deci, din punctul acesta de vedere, m-aș fi așteptat ca și socialiștii dlui Dodon să fie mult mai vocali în a critica desfășurarea alegerilor.”

Europa Liberă: Maia Sandu a subliniat că miza componentelor blocului ACUM „nu este doar guvernarea pentru următorii patru ani, ci funcționarea statului în baza unor principii democratice și a supremației legii”. În actualele circumstanțe, credeți că există vreo șansă pentru asta, ca forța politică să se poată impune în Parlament cu o voce în sensul acesta?

Armand Goșu: „Ei erau o voce și când erau în afara Parlamentului. Acum când au 26 la sută la alegerile pe listă și au totuși un grup de 26 de deputați în Parlament, mi se pare că șansa de a transmite public niște mesaje ferme în sensul continuării democratizării Republicii Moldova a crescut. Deci, dacă vă uitați, poate e doar o părere de la distanță, dar în general Maia Sandu și comunicatele care vin de la Bruxelles au cam aceeași linie, urmează un fir roșu, dacă vreți. Adică mie mi se pare că, cel puțin, Maia Sandu sau întregul bloc ACUM ca tip de comunicare sunt destul de abil construite aceste mesaje și în general surprind foarte corect situația reală din Republica Moldova.”

Europa Liberă: „Noi nu avem orgolii, resentimente și prejudecări și nu punem pe prim-plan diferențele doctrinare”, a declarat, după cum ați remarcat și Dvs., Vladimir Plahotniuc, liderul PDM. Înseamnă acest lucru că PDM, spunând că nu ține cont de diferențe, inclusiv doctrinare, lasă o ușă deschisă pentru coalizare, pentru negocieri și cu Partidul Socialiștilor?

Armand Goșu: „Absolut! De fapt, acest mesaj, în primul rând, e către Partidul Socialiștilor, nu către blocul ACUM. Deci nu poți să ataci ani de zile pe Maia Sandu, pe Andrei Năstase, pe alți lideri care sunt membri ai blocului ACUM și după alegeri, dintr-odată, vii, te prefaci că vrei să negociezi o alianță cu ei. E exclus așa ceva! Asta-i praf în ochi. A mai făcut Plahotniuc, dacă vă amintiți, în noiembrie 2016, cu ocazia alegerilor prezidențiale, când pretindea că o sprijină pe Maia Sandu în turul doi și de fapt cu arme și bagaje Partidul Democrat lucra pentru promovarea candidaturii actualului președinte Dodon.

Acum cu toții știm de la diverși diplomați, presă străină, presă de la Chișinău că de fapt o foarte posibilă și probabilă variantă care ar fi acceptabilă, se spune cel puțin și de către diverse cancelarii, este această mare coaliție între democrați și socialiști. O mare coaliție, care ar avea avantajul că ar aduce stabilitate Republicii Moldova, o stabilitate necesară în contextul în care există posibilitatea ca în câteva luni, după alegerile din Ucraina, să se reia negocierile sau să se încerce niște negocieri pentru rezolvarea politică a crizei transnistrene.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, ați remarcat chiar Dvs. într-un interviu că „oligarhul Vladimir Plahotniuc și-a atins obiectivul, a coborât PSRM ca să poată el croșeta o coaliție, improviza o majoritate”... Dacă este așa, dacă PSRM simte deja că democrații sau Plahotniuc, mă rog, dacă nu-l duce spre pieire, cu siguranță îi retează aripile, elanul, nu ar fi tentat să pună piciorul în prag? Mă refer la Partidul Socialiștilor.

Armand Goșu: „Depinde. Eu n-am înțeles niciodată Partidul Socialiștilor. E bicefal, e tricefal?... Pe hârtie, sigur e dna Greceanîi care conduce. Ce influență mai are președintele Dodon asupra liniei politice a Partidului Socialiștilor? Sunt fire care duc la Moscova. Cât sunt de solide aceste fire? Sau firele cu care e controlat de către Plahotniuc președintele Dodon sunt ceva mai puternice, sunt de-a dreptul niște frânghii groase și nu se pot compara, sunt mai subțiri decât cele care duc la Moscova?

Sunt multe întrebări la care eu nu am răspuns, dar presupun că în următoarele săptămâni o să asistăm la niște mișcări, la niște gesturi politice, la niște poziționări pe scena politică de la Chișinău, care o să ne sugereze măcar, dacă n-o să ne indice precis, niște răspunsuri la aceste întrebări.”

Europa Liberă: Există, dle Goșu, un curent de opinie, pe de altă parte, că intransigența ACUM concretizată în angajamentul ferm de a nu face coaliție cu PDM ar fi maximalistă, ar proveni de la niște neexperimentați în treburile politice. Dvs. cum vedeți acest curent de opinie?

Armand Goșu: „Ar fi o sinucidere în direct la oră de vârf din partea Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase, dacă ar face coaliție cu Plahotniuc. În ultimii zece ani a făcut coaliție vreun actor politic cu Plahotniuc și a supraviețuit coaliției cu Plahotniuc? Unii dintre tovarășii de business ai lui Plahotniuc sunt în pușcărie, unii dintre tovarășii de politică ai lui sunt în pușcărie. Dacă din aceste experiențe dna Sandu și dl

În acest moment istoric pentru Republica Moldova este vital ca acest bloc format din două partide, care se numește ACUM, să reușească...

Năstase nu înțeleg nimic, înseamnă că-și merită soarta. Or, în acest moment istoric pentru Republica Moldova este vital ca acest bloc format din două partide, care se numește ACUM, să reușească. Deci, el este singurul vehicul politic, care poate să modernizeze Republica Moldova, poate să o aducă mai aproape de Europa, mai aproape de Occident. Deci în caz de criză financiară, de crah, de colaps cine va merge de la Chișinău cu credibilitate la Bruxelles sau la Banca Mondială, sau la Fondul Monetar Internațional să obțină ajutor?

Credeți că Plahotniuc va fi primit într-una din capitalele importante ale lumii? Are el în acest moment credibilitatea să discute cu cineva? Un politician important care poate lua decizii, care privesc viitorul Republicii Moldova sau socialiștii lui Dodon se duc ei la Moscova, le dă Putin vreo copeică, are Putin ruble pentru Republica Moldova, când finanțele Rusiei abia respiră? N-au ei bani pentru Crimeea, n-au bani pentru Transnistria, au să aibă bani pentru Moldova?”

Europa Liberă: Dle Goșu, vă mulțumim foarte mult că v-ați împărtășit cu noi punctul de vedere.

Harta circumscripțiilor

Moldova - Alegeri 2019 harta electorala
Moldova - Alegeri 2019 harta electorala

XS
SM
MD
LG