Linkuri accesibilitate

Armata americană începe retragerea din Afganistan


Președintele ales Mohammad Ashraf Ghani și principalul său rival, Abdullah Abdullah depun juramânt ca președinte al Afganistnului, 9 martie 2020.

Armata americană a anunţat luni că a început retragerea din Afganistan, în baza acordului semnat în februarie cu Talibanii, care prevede că numărul militarilor va fi redus la circa 8.600 de militari în mai puțin de cinci luni (135 de zile). O retragere totală a forţelor coaliției internaționale, condusă de Statele Unite, ar urma să aibă loc în decurs de 14 luni, în funcţie de măsura în care milițiile Taliban respectă garanţiile de securitate şi acordul de încetare a focului. Astfel s-ar putea pune capăt unei intervenții militare lansată cu peste 18 ani în urmă, ca urmare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Statele Unite au cerut totodată pentru marți un vot în Consiliul de Securitate ONU care să aprobe acordul încheiat cu milițiile Taliban pe 29 februarie.

Pe de altă parte la Washington, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că Statele Unite „se opun cu fermitate" formării unui „guvern paralel" în Afganistan, după ce luni, şeful statului oficial reales şi principalul său adversar au depus amândoi jurământul ca preşedinte. Pompeo, a salutat însă faptul că cei doi rivali, preşedintele Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah au declarat să sprijină procesul de parce. „Statele Unite acţionează pentru încheierea unui acord între cele două părţi", a spus el într-un comunicat.

Acordul cu milițiile Taliban inlcude și lansarea de negocieri politice inter-afgane.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

XS
SM
MD
LG