Linkuri accesibilitate

Armata lui Putin este umilită și cu moralul la pământ, cred analiștii militari


În condițiile în care ofensiva ucraineană avansează în estul țării, iar forțele ruse par în derivă, întrebarea care se pune este ce ar putea să facă Putin acum.

Armata lui Putin este umilită și cu moralul la pământ, cred analiștii militari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Unii, între care și un recent articol din The Economist se tem că acesta ar putea recurge la o demonstrație de forță, poate chiar cu capabilități nucleare.

În revista Foreign Affairs, Liana Fix și Michael Kimmage arată că opțiunile liderului de la Kremlin sunt ”să mențină angajamentul militar rus, într-o manieră limitată” sau să mobilizeze societatea rusă pentru un efort de război amplu, inclusiv făcând serviciul militar obligatoriu și recrutând. În același articol, autorii spun că Putin are și o opțiune între cele două, de exemplu escaladând campania prin recrutări „mascate”, care să nu inflameze opoziția internă sau prin acte de terorism împotriva populației ucrainene, cum ar fi targhetarea aprovizionării cu apă și electricitate sau atacuri asupra unor concentrări de populație. „Chiar dacă se prezintă ca un bărbat de acțiune, Putin este de multe ori indecis când mizele sunt mari, preferând să inițieze anumite situații fără să le și rezolve” – arată articolul, exemplificând cu Ucraina în 2014 și Siria după aceea.

Ceea ce este cert însă este că succesul Ucrainei pe câmpul de luptă diminuează prestigiul Rusiei, or o Rusie puternică și respectată face parte din ceea ce Putin a promis rușilor, într-un pact nescris care justifica menținerea sa la putere. Aceste slăbiciuni au fost evidente încă de la ratarea misiunii inițiale, ocuparea Kievului.

Brad Lendon arată pentru CNN că armata rusă are „o conducere slabă și inflexibilă, moral scăzut, logistică inadecvată și echipamente care au nevoie de reparații și tehnologie avansată”. Andriy Zagorodnyuk, fost ministru ucrainean al Apărării scrie în The Atlantic că evenimente recente au pus într-o altă lumină exagerări anterioare, care duseseră experți la concluzia că Rusia este cea de-a doua mare putere militară a lumii.

Un institut din Stockholm arată că țara este pe locul cinci în lume la cheltuieli militare. Tatiana Kastoueva scrie la rândul ei că războiul a diminuat statura politică a Rusiei, în regiunile din care face parte.

XS
SM
MD
LG