Linkuri accesibilitate

Armata moldoveană, între „muzeul istoriei militare” și modernizarea NATO


Statele Unite au donat Republicii Moldova în 2014 43 de vehicule Humvee.
Statele Unite au donat Republicii Moldova în 2014 43 de vehicule Humvee.

Cu câteva zile în urmă, ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatîi, aflat zilele acestea în vizită la București, spunea în ton cu alte declarații ale puterii de la Chișinău că tehnica militară de care dispune țara în prezent datează din epoca sovietică și și-ar avea locul, poate, „la muzeul istoriei militare”. Această recunoaștere amară vine pe fondul avertismentelor Ucrainei vecine, care luptă de peste o sută de zile împotriva Rusiei invadatoare, că Moldova trebuie să-și pună la punct armata, pentru că Moscova, chiar dacă nu are interes acum să o atace, rămâne imprevizibilă și se comportă tot mai des ilogic. Mai multe despre ceea ce pare să fie un oarecare avânt al Moldovei de a-și mări puterea de luptă, în primul rând prin contacte cu partenerii occidentali, în relatarea primită de la Liliana Barbăroșie:

Armata moldovenească, de la „muzeul istoriei militare” la modernizarea NATO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:59 0:00

Vizita de două zile a ministrului moldovean al apărării la București este prima după zece luni de mandat și are loc după o serie de declarații făcute la Chișinău de autorități, car e au spus că sunt decise să întărească cu sprijin occidental sistemul moldovean de apărare, pe fundalul unor temeri în creștere că Moldova ar putea fi atrasă în conflictul armat din țara vecină Ucraina.

„Da, suntem un stat neutru, în același timp vom face tot ce se impune, în special după 24 februarie, pentru a ne consolida sistemul de apărare, ordine publică, servicii de informații și așa mai departe”, a spus luni 6 iunie spicherul moldovean Igor Grosu, liderul partidului de guvernare PAS.

Igor Grosu a vorbit luni la o conferință comune cu un oaspete de la București, preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Marcel Ciolacu:

„România este un scut pentru R. Moldova și așa trebuie să fie”, a spus Ciolacu, fiind întrebat dacă România ar putea ajuta militar Moldova, în caz de nevoie.

„Cred că R. Moldova nu are nevoie de ajutor militar, e stat neutru. În schimb este nevoie de securizarea frontierelor, un lucru benefic pentru întreaga Europă, și aici este o zonă în care România trebuie să se implice alături de R. Moldova”, a mai declarat Ciolacu.

Pe de altă parte, la sfârșitul lunii mai șefa diplomației britanice Liz Truss a declarat că se poartă discuții despre furnizarea de echipamente militare și armament letal NATO pentru Moldova. Comentând acea declarație, autoritățile moldovene au spus însă că discuțiile din guvern privind dotarea mai bună a armatei sunt în desfășurare, dar că guvernul nu a decis deocamdată dacă acceptă arme letale NATO.

Ulterior, ministrul Nosatîi a numit în timpul unui interviu câteva nevoi ale armatei, care vor fi concretizate însă, a spus el, în timpul negocierilor cu partenerii.

Un fost ministru al apărării de la Chișinău, Vitalie Marinuța, a spus Europei Libere că vizita de acum de la București a șefului de la apărare vine cel mai probabil în continuarea acestor discuții și declarații:

„Noi avem un acord de colaborate între R. Moldova și România în domeniul militar și eu cred că va fi vorba despre aprofundarea acestui acord, deci instruire militară, schimb de experiență, procedurile care sunt implementate în România ca țară NATO să fie extinse și în R. Moldova. Nu exclud că se va discuta și despre un eventual ajutor militar în caz de necesitate. România, fiind țară NATO nu poate să decidă de sine stătător. Dacă va urma o vizită a ministrului și la Bruxelles , acolo se vor aprofunda aceste discuții.”

Vorbind luni pentru postul de televiziune ProTv de la Chișinău, un consilier al președintelui ucrainean, Mihailo Podoleac, a exclus un atac rusesc acum asupra Moldovei, dar a sugerat totodată prudență Chișinăului:

„Am să-i dau un sfat Moldovei – să aibă relații bune cu partenerii europeni și să desfășoare modernizarea armatei, să-și pregătească apărarea contra unor eventuale atacuri, adică să fie pregătită, pentru că atâta timp cât nu va fi învinsă de Ucraina, Rusia rămâne foarte periculoasă nu doar pentru Moldova, ci pentru toată Europa,” a spus Podoleak vorbindu-i Lorenei Bogza în emisiunea „În profunzime” de la Protv Chișinău.

Vitalie Marinuța, ministru al apărării în guvernul de la Chișinău între anii 2009-2014, a spus marții Europei Libere despre sugestia consilierului prezidențial ucrainean că e ceva ce trebuia să se întâmple din primele zile ale invaziei ruse:

„Eu cred că ceea ce a spus dl Podoleak R. Moldova îndeplinește cu pași mici”, a afirmat Marinuța.

„Sunt ferm convins că structurile noastre militare știu ce trebuie să avem și poartă discuții pe aceste subiecte,” a adăugat fostul ministru al apărării.

În vizita de acum de la București, Anatolie Nosatîi are planificate întrevederi de lucru cu mai mulți factori de decizie din instituțiile de stat ale României, iar după întâlnirea de miercuri cu omologul său român, Vasile Dîncu, se vor facedeclarații de presă.

Capitala României tocmai a găzduit, prin video-conferință, o reuniune a miniştrilor Apărării din statele membre ale așa-numitului format Bucharest Nine - B9, eveniment organizat de Polonia şi România și la care au participat miniştrii Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letonia, Lituaniei, Slovaciei și Ungariei.

XS
SM
MD
LG