Linkuri accesibilitate

Armata română cumpără numai 5% din producția locală de armament


Exercitiu militar NATO la Capul Midia, martie 2019
Exercitiu militar NATO la Capul Midia, martie 2019

România a exportat în 2018 produse militare de peste 195 de milioane de euro, cel mai mult în SUA.

Problema: Armata comandă doar 5-10% din producția Romarm. Este o frântură din ce era industria de apărare, acum 30 ani. Decăderea are explicații simple, care țin de piață, nu de naționalism.

În ultimii ani, din cifra de afaceri a Romarm, care este de circa 100 de milioane de dolari pe an, doar 5% din producția de armament era absobită de piața internă, adică de Armata română. În 2018, procentul a crescut la 10%, însă tendința este în scădere, a explicat pentru Europa Liberă directorul Romarm, Claudiu Cucu.

„Odată cu alocarea a 2% din PIB către Ministerul Apărării, ponderea vânzărilor la intern a crescut semnificativ. Armata este principalul beneficiar al industriei de apărare. Ea ar trebui să comande tot ceea ce produce Romarm – aici mă refer la muniții în special, armamente, mașini blindate, servicii de mentenanță”, spune directorul Claudiu Cucu.

Acest lucru nu se întâmplă însă, decât în proporție foarte mică, iar acesta este marele „frecuș” între Ministerul Economiei, de care ține și Romarm, și Ministerul Apărării, de care ține Armata. În prezent, se lucrează chiar la un proiect prin care Armata ar urma să fie obligată să achiziționeze echipament militar de la producătorii de stat autohtoni, dacă aceștia pot produce la standardele și cerințele Armatei.

De ce nu cumpără însă Armata tot ce are Romarm pe tarabă? Răspunsul, aici.

XS
SM
MD
LG