Linkuri accesibilitate

Armata rusă se regrupează în estul Ucrainei, pe fondul avertismentelor privind o nouă ofensivă


Un artilerist ucrainean din Brigada a 3-a de Asalt se pregătește să tragă un obuz de 152 mm cu inscripția „De la Ihor ca răzbunare pentru Mariupol”, în apropiere de Bahmut, 6 februarie.
Un artilerist ucrainean din Brigada a 3-a de Asalt se pregătește să tragă un obuz de 152 mm cu inscripția „De la Ihor ca răzbunare pentru Mariupol”, în apropiere de Bahmut, 6 februarie.

Forțele de invazie rusești continuă să lanseze atacuri de-a lungul liniilor de front din estul Ucrainei, transmite în dimineața zilei de 7 februarie Statul Major General al armatei ucrainene.

Oficialii ucraineni continuă să avertizeze că Moscova se pregătește pentru o nouă ofensivă în regiune. În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat șase rachete și 24 de atacuri aeriene, susține Statul Major General al armatei ucrainene, care a raportat, de asemenea, 75 de salve de artilerie, îndreptate inclusiv asupra unor ținte civile din regiunile estice și sud-estice Harkov, Donețk, Dnipropetrovsk și Herson.

Armata ucraineană spune că se înregistrează tot mai multe victime civile. După aceea, Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale din Donețk, a precizat că o persoană a fost ucisă și cinci rănite în urma bombardamentelor din timpul nopții în regiunea Donețk.

În ultimele 24 de ore, 1030 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina, afirma Statul Major General al armatei ucrainene la 7 februarie, deși asemenea situații referitoare la victime sunt imposibil de verificat.

Trupele rusești se regrupează în est

Guvernatorul din Luhansk, Serhi Haidai, a declarat că Rusia desfășoară întăriri în estul Ucrainei înaintea unei posibile noi ofensive. „Vedem din ce în ce mai multe rezerve rusești masate pe direcția noastră. Vedem că sunt aduse tot mai multe echipamente", a afirmat Haidai la televiziunea ucraineană pe 6 februarie. „Muniția nu mai este folosită ca înainte: nu mai bombardează non-stop. Încep încet-încet să o economisească, pregătindu-se pentru o ofensivă la scară largă", a susținut Haidai.

Serviciul britanic de informații al apărării a afirmat în raportul său zilnic din 7 februarie că armata rusă încearcă probabil de la începutul lunii ianuarie să reia operațiunile ofensive majore pentru a ocupa părțile din Donețk deținute de Ucraina. Cu toate acestea, forțele rusești au câștigat puțin teritoriu, deoarece „le lipsesc munițiile și unitățile de manevră necesare pentru o ofensivă reușită”, susține serviciul britanic de informații.

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că trupele ucrainene se împotrivesc încercărilor armatei ruse de a înconjura orașul Bahmut și de a străpunge apărarea orașului. În discursul său din seara zilei de 6 februarie, Zelenski le-a mulțumit tuturor soldaților implicați. De săptămâni au loc lupte intense în jurul orașului Bahmut și al orașelor învecinate Soledar și Vuhledar, a declarat biroul prezidențial ucrainean.

De luni de zile, principala țintă a Rusiei în estul Ucrainei a fost Bahmut, unde presa sa de stat a declarat că grupul de mercenari Wagner a câștigat un punct de sprijin.

Ucraina a declarat în seara zilei de 6 februarie că forțele rusești au implicat acolo tancuri, mortiere și artileria în ultimele 24 de ore.

Uniunea Europeană a anunțat că Zelenski a fost invitat să ia parte la un summit al liderilor UE, în contextul în care s-a raportat că el s-ar putea deplasa la Bruxelles chiar în această săptămână, în ceea ce ar fi a doua sa călătorie anunțată public în străinătate de când a început invazia, în urmă cu aproape un an.

Biroul lui Zelenski nu a răspuns solicitărilor Reuters de a confirma și a face precizări în legătură cu această invitație.

XS
SM
MD
LG