Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană afirmă că Rusia își mărește efectivele de soldați din estul țării


Un sistem de rachete BM-21 Grad lansează o rachetă în apropierea liniei frontului din regiunea Donețk, la 27 februarie.
Un sistem de rachete BM-21 Grad lansează o rachetă în apropierea liniei frontului din regiunea Donețk, la 27 februarie.

Rusia își mărește efectivele din estul Ucrainei, concentrându-și eforturile pe ofensiva din regiune, a declarat la 27 februarie Statul Major General al armatei ucrainene.

„Potrivit informațiilor disponibile, din regiunea Rostov au fost transferați circa 200 de recruți pe teritoriul temporar ocupat al regiunii Luhansk”, se spune în briefingul de seară al Statului Major. Armata ucraineană mai afirmă că, în cursul zilei de ieri, au avut loc 12 atacuri cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană și peste 55 de salve de rachete. „Amenințarea atacurilor cu rachete rămâne ridicată pe întreg teritoriul Ucrainei", a precizat comandamentul.

În prima parte a zilei de luni, 27 februarie, doi membri ai unor echipe de salvare au fost uciși de atacurile rusești în vestul Ucrainei, au declarat autoritățile locale, întreaga Ucraină fiind sub alertă antiaeriană timp de aproximativ o oră, după ce forțele rusești au lansat la atac drone de fabricație iraniană. În orașul Hmelnițki din vestul Ucrainei, un atac cu drone rusești a ucis un membru al serviciilor de salvare, în timp ce un al doilea a murit mai târziu, pe 27 februarie, după ce a fost rănit de bombardamentul de noapte, a declarat Serhi Hamali, șeful administrației militare regionale.

Statul Major General a anunțat, pe 27 februarie, că forțele sale au doborât 11 din cele 14 drone în cursul nopții.

La Kiev, șeful administrației militare a capitalei, Serhi Popko, a afirmat că nouă drone au fost distruse și că nu există încă informații referitoare la victime sau pagube înregistrate în urma atacurilor.

Atacuri neîntrerupte pe frontul de est

Trupele ruse au desfășurat, în ultimele 24 de ore, conform informațiilor publicate în jurnalul de front al Statului Major General, 81 de operațiuni ofensive împotriva apărătorilor ucraineni în Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk, în regiunea Donețk, și în Kupiansk, regiunea Harkov.

Forțele rusești atacă fără încetare orașul Bahmut încă din vară, dar cei de la Moscova și-au reluat eforturile pentru cucerirea orașului la începutul acestui an, când au lansat o nouă ofensivă.

Analiștii spun că ocuparea orașului, aproape complet distrus în lupte, ar avea o importanță strategică redusă pentru Rusia, dar Moscova acordă o semnificație simbolică cuceririi acestuia, pentru a ridica moralul trupelor.

Pe 27 februarie, Statul Major General ucrainean informa, de asemenea,c în legătură cu „dezertări în masă” în rândul recruților ruși trimiși pe linia frontului.

„Adjuncții comandanților ruși însărcinați cu munca politică încearcă în mod activ să prevină dezertarea în rândul militarilor ruși”, a declarat Statul Major General. Informația privind dezertarea în masă în rândul trupelor rusești nu a putut fi confirmată din surse independente.

Serviciile de informații britanice spun că unul dintre avioane de recunoaștere A-50 MAINSTAY ale aviației ruse a fost distrus de o dronă.

„Atribuirea și pagubele nu au fost confirmate oficial. Cu toate acestea, pierderea unui A-50 MAINSTAY ar fi semnificativă, deoarece acesta este esențial pentru operațiunile aeriene rusești pentru furnizarea unei imagini a spațiului aerian de luptă” spun serviciile de informații britanice în briefingul publicat pe Twitter. Beriev A-50 este un avion rusesc de avertizare timpurie, control și comandă și supraveghere a spațiului aerian.

XS
SM
MD
LG